Siri Martinsen håper kjendisedeltakerne i okseløpet velger å trekke seg.
Foto: Roald, Berit / SCANPIXHvert år deltar nordmenn i okseløpet i Pamplona i Spania. Festivalen San Fermina tiltrekker mennesker fra hele verden som ønsker å springe fra oksene.
- LES OGSÅ: Løper for livet i Pamplona
Magasinet Alfa er i år på guttetur i Spania, blant dem et knippe profilerte norske personer, for å skrive reportasje om det kontroversielle arrangementet.
De markedsfører seg selv som «verdens første magasin som stiller med eget lag under løpet».
Det reagerer NOAH sterkt på, og oppfordrer kjendisene til å trekke seg før startskuddet for okseløpet avfyres torsdag.
– Vi er sjokkert over at noen kan vise en slik grad av dumskap. Dette er å reklamere for en tur som skal bestå i å delta i dyremishandling. Det er synd at et norsk magasin velger å støtte dette grusomme løpet, sier Siri Martinsen, leder i NOAH til NRK.no.
Alfas redaksjon, sammen med et knippe norske profilerte personer, skal delta i okseløpet i Pamplona som starter torsdag. Det har vakt reaksjoner.
Håper kjendisene vil ta avstand fra okseløpet
– Hvis man vil avvikle tyrefektingen, må man avvikle okser. Det som er et viktig poeng for oss er at vi ikke deltar i selve tyrefektingen, men i okseløpet, sier Ole-Martin Ihle, redaktør i magasinet Alfa til NRK.no.
Martinsen sier at oksene blir utsatt for pining i forkant av løpene, og lurer på om deltakerne er uvitende om dette, eller om de ignorerer det.
– Oksene får for eksempel vaselin i øynene, eller de har mangel på mat før løpet for å bli svekket. Dette har vi dokumentert fra lokale dyrevernsorganisasjoner. Vi håper kjendisene som er invitert vil ta avstand fra løpet, legger hun til.
– Det er greit å ha en diskusjon om tyrefekting, men det at NOAH hevder at oksene opplever pining før løpene, er bare tull, sier Ihle.
Hvert år siden 1924 har okseløpet San Fermina i Pamplona blitt arrangert.
Foto: ELOY ALONSO / ReutersSpanjolene uinteressert i dyreplagingen
I følge den spanske dyrevernorganisasjonen AnimaNaturalis trakasseres dyrene med elektrosjokk og spisse stokker før løpene.
Dyrene ender i tyrefekterarenaen, hvor de piskes og plages med dolker i 15 minutter, til matadoren endelig gir dem dødsstøtet med et sverd, ifølge organisasjonen.
Ifølge en meningsmåling fra 2009 viser 76 prosent av spanjolene ikke noen interesse for tyrefektingen.
– Dette er ikke ulovlig
Musiker Thomas «Fingern» Gullestad er med som deltaker i Alfas regi. Han mener okseløpet gjør større skade på menneskene, enn oksene.
– Vi er med på okseløpet, ikke tyrefektinga. Dette er først og fremst menneskeplaging, sier Gullestad til NRK.no.
NOAH oppfordrer, som de gjør hvert år sammen med flere dyrerettighetsforkjempere, å avstå fra okseløp.
– Det kreves ikke en manndomsprøve eller manndomstest å være med på dyremishandling, sier Martinsen.
– Vi skriver en reportasje om et okseløp som arrangeres hvert år. Vi tar ikke stilling til om dette er riktig eller galt, sier Ihle.
Ihle understreker at ingen av deltakerne vil trekke seg fra løpet.