Mener Aminas ektemann er Boko Haram-terrorist

Nairobi (NRK): I går ble den første av de over 200 jentene som ble bortført fra Chibok i Nigeria for to år siden, funnet i live. Myndighetene mener ektemannen hennes er Boko Haram-terrorist.

Amina, som ble tatt til fange av Boko Haram i 2014, sitter på en seng på sykehus i Maiduguri

Amina sammen med mannen Mohammed Hayatu og deres fire måneder gamle barn på et sykehus i Maiduguri.

Foto: HANDOUT / Reuters

Da Amina ble funnet i går, var hun sammen med det som skal være ektemannen og barnefaren, Mohammed Hayatu. Nigerianske myndigheter sier at han er en mistenkt Boko Haram-terrorist.

Mohammed Hayatu.

Mohammed Hayatu sier han er ektemannen til Amina og far til hennes fire måneder gamle datter. Nigerianske myndigheter mener han er Boko Haram-terrorist.

Foto: STRINGER / Afp

Det er uklart hva som nå skjer med Hayatu. Han var med på bildene som ble sendt ut av Amina og barnet i går, men han er ikke på bildene fra presidentpalasset i Abuja i dag. Det kan bety at han er i politiets varetekt.

Tvangsekteskap

Myndighetene vil prøve å finne ut om det er snakk om et tvangsekteskap, og om Hayatu har deltatt i drap og bortføringer.

Det er kjent at bortførte jenter er blitt gitt bort til Boko Haram-krigere og tvangsgiftet, utnyttet som sexslaver og i enkelte tilfeller også truet til å utføre selvmordsaksjoner.

I dag møtte Amina Nigerias president Muhammadu Buhar i hovedstaden Abuja. Hun hadde med seg sin fire måneder gamle datter og moren sin.

Aisha Yesufu er en av aktivistene i Bring Back Our Girls. I dag omfavnet hun sine venner utenfor Unity Fountain i Abuja i glede over at en av de bortførte jentene har kommet til rette.

Hver dag i over to år har de møtt opp her for å markere at de aldri vil gi opp kampen for å finne jentene. Yesufu forteller at hun nå har fått nytt håp:

Sambisa-skogen

– Jeg er lykkelig og lettet over at Amina er funnet. Endelig har en av jentene kommet hjem. Amina var nummer 127 på listen vår over savnede jenter. Nå håper og tror vi at flere av jentene kan bli funnet i live, sier Yesufu.

Boko Haram-bortført jente funnet etter to år

Laster Twitter-innhold

19 år gamle Amina skal ha fortalt at seks av klassevenninnene er døde, men at resten av Chibok-jentene holdes fanget på samme sted i Sambisa-skogen, nordøst i Nigeria.

– Hvis de holdes fanget i Sambisa-skogen, bør det være fullt mulig for militæret å finne dem, sier Yesufu, som nå krever handling fra presidenten.

– Vårt krav til president Buhari er at skogen nå gjennomsøkes ordentlig og at militæret gjør alt de kan for å finne jentene. Disse jentene må reddes, legger hun til.

Kashim Shettima, guvernøren i delstaten Borno, sier i kveld at det allerede er satt i gang en militæraksjon med tanke på å frigi resten av jentene i Sambisa-skogen. Han regner med at resten av de over 200 jentene vil bli satt fri i løpet av de kommende ukene.

Boko Haram-bortført jente funnet etter to år

Så ny gisselvideo: – Jeg har fått nytt håp

SISTE NYTT

Siste nytt