Memorial kan bli stengt

MOSKVA (NRK): Det russiske justisdepartementet vil å stoppe aktiviteten til Russlands mest kjente menneskerettsorganisasjon Memorial.

Russlands president Vladimir Putin

Det russiske justisdepartementet under president Vladimir Putin vurderer nå å stenge menneskerettsorganisasjon Memorial som flere ganger har vært nominert til Nobels fredspris.

Foto: RIA Novosti / Reuters

Organisasjonen kaller anklagene grunnløse og saken skal opp for russisk høyesterett i november.

Det skal være måten Memorial er organisert på som gjør at det russiske justisdepartementet nå foreslår å stoppe aktiviteten til organisasjonen.

– Absurd

En av lederne for Memorial, Jan Ratsjinskij, sier til nyhetsbyrået Interfax at anklagene er absurde og at de ikke tar utgangspunkt i det han kaller normal rettspraksis.

Det at russiske myndigheter nå ønsker å stenge Memorial, vekker sterke følelser hos mange i og utenfor Russland.

Memorial ble dannet i 1987 for å finne ut hva som hadde skjedd med de millioner som var drept eller sendt i konsentrasjonsleire under Stalins styre i Sovjetunionen fra 1920-tallet.

Hedret Stalins ofre

Organisasjonen har laget omfattende arkiver, der også navnene på flere titalls norskættede finnes, over personer som ble ulovlig straffet. Det er også reist en rekke minnesmerker over hele Sovjetunionen over ofrerne for Stalins terror.

Seinere har Memorial fortsatt sitt arbeid for menneskerettigheter, blant annet i forbindelse med kampen mot separatister i Tsjetsjenia. Men samarbeidet med utenlandske menneskerettighetsorganisasjoner, og sterk kritikk av måten menneskerettighetene har utviklet seg i Russland, har gjort at Memorial også fått russiske myndigheters søkelys rettet mot seg.

Memorial har havnet inn under den nye loven «om utenlandske agenter», og nå truer altså russiske myndigheter med å stoppe organisasjonens aktivitet.

SISTE NYTT

Siste nytt