Normal

Konservativt parlamentsmedlem meldte overgang til anti-EU-parti

DONCASTER (NRK): Statsminister David Cameron fikk seg en nesestyver i ettermiddag, da et av hans parlamentsmedlemmer meldte overgang til uavhengighetspartiet UKIP. Dermed kan partiet i teorien få inn to folkevalgte før valget til våren.

Nigel Farage og Mark Reckless

UKIP-partileder Nigel Farage gratulerer Mark Reckless med overgangen til uavhengighetspartiet i Doncaster lørdag.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Det britiske uavhengighetspartiet UKIP gjør det skarpt på meningsmålinger, men har i løpet av sine 21 år som parti aldri klart å få inn et eneste parlamentsmedlem i Westminster. Nå fikk de det motsatte, et parlamentsmedlem inn i UKIP.

Mark Reckless har sittet for de konservative i parlamentet siden forrige valg, og vært kjent som en opprører, både mot koalisjonen med liberaldemokratene og for å få til en folkeavstemning om britenes medlemskap i EU. I dag kom hans siste opprør, en utmeldelse av partiet og overgang til UKIP.

Nyvalg i to valgkretser

Dette er den andre konservative på kort tid som trekker seg som parlamentsmedlem for de konservative til fordel for UKIP. Dermed må det velges nye representanter fra de to valgkretsene.

Den første er i valgkretsen Clackton, allerede om noen uker. Det er uvisst når det blir nyvalg i valgkretsen til Reckless, i Rochester and Strood, en time utenfor London.

Det var under talen til partileder Nigel Farage nyheten kom. Han skulle holde tale i en halvtime, men etter et kvarter så Farage overraskende at han var ferdig, og at han i stedet ville invitere en gjest opp på podiet.

Den gjesten var Mark Reckless. Hans første ord var:

– I dag forlater jeg de konservative, og går over til UKIP.

Salen eksploderte neste i ekstase, og hundrevis på hundrevis av partimedlemmer ropte taktfast "UKIP, UKIP".

– Det riktige valget

Mark Reckless melder overgang til UKIP

En svært fornøyd Mark Reckless sier til NRK at overgangen til UKIP er det «riktige valget».

Foto: Johan E. Bull / NRK

Reckless ble avbrutt av hurrarop og klappsalver utallige ganger mens han messet opp for den stappfulle salen alle årsakene til at han ikke lenger kunne bli i Camerons parti lenger.

Et av dem var Cameron selv. Han beskyldte lederskapet i partiet for å holde igjen landet.

Han sa også at det hadde vært en vanskelig avgjørelse å ta, og at han hadde snakket lenge med både familie og venner. Valgkretsen Rochester and Strood, som han representerer har en svært sterk konservativ overvekt, og det er tvilsomt om mange nok vil støtte ham som UKIP-medlem.

NRK var det første mediet som fikk snakket med Reckless da han forlot podiet.

– Det er en fantastisk atmosfære, jeg er så glad for at jeg gjorde det, det var det rette valget.

Deretter druknet han nærmest i håndtrykk og klemmer fra sine nye partifeller.
Nigel Farage, partilederen, smilte fra øre til øre mens han fulgte ham gjennom folkemengden.

Artikkelen fortsettes under bildet.

Nigel Farage feirer

Nigel Farage feirer det som omtales som en nesestyver for David Cameron.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Tøff jobb til våren

Den 7. mai neste år er det nytt parlamentsvalg i Storbritannia, og under hele landsmøtet har Nigel Fargage sagt at dette er partiets sjanse til å få inn de første representantene.

Men den største fienden til Farage er det britiske valgsystemet. Selv om partiet får en stor prosentvis oppslutning, betyr ikke det at det gjenspeiles i antall representanter.

I Storbritannia velges det kun en representant fra hver valgkrets, og den som får fleste stemmer, der den som får plassen. Støtten til UKIP er tynt fordel utover hele landet.

Første uken i oktober er det omvalg i kretsen hvor det forrige konservative parlamentsmedlemmet trakk seg. I følge målinger partiet selv presenterte i dag, har de støtte nok til å få inn Douglas Carswell som inntil nylig representerte de konservative.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt