Melania Trump: Hater å se innvandrerfamilier splittes på grensen

USAs førstedame, Melania Trump, gikk i går til angrep på Trumpadministrasjonens praksis med å sende nyankomne innvandrerbarn til egne leire når foreldrene fengsles.

FILES-US-POLITICS-IMMIGRATION-CHILDREN

Melania Trump har profilert seg som en forkjemper for å bedre barns oppvekstvilkår. Her fra en lansering av et nytt "Bli best" initiativ 7. mai. Nå er hun bekymret for følgene av mannens innvandringspolitikk.

Foto: JIM WATSON / AFP

Et par tusen innvandrerbarn helt ned i førskolealder har siden slutten av april blitt tatt fra foreldrene og plassert i egne leire av immigrasjonsmyndighetene like etter ankomst til USA. Det er dette president Trumps ektefelle nå reagerer på.

– Mrs. Trump hater å se familiene splittes, heter det i en uttalelse offentliggjort av en talskvinne for Melania søndag. Men presidentfruen håper at begge partier i Kongressen kan komme sammen og «samarbeide om en innvandringsreform».

Av uttalelsen går det fram at bilder av gråtende barn på TV og internett har gjort inntrykk på Melania Trump. Hun er ikke den eneste førstedamen som har reagert.

Immigration Holding Facility

1100 barn sitter internert her i McAllen i Texas. Bildet er fra 17. juni.

Foto: RGV-FCB / AP

Laura Bush: Grusomt og umoralskt

– Denne nulltoleransepolitikken er grusom. Den er umoralsk, og mitt hjerte knuses, sa USAs tidligere førstedame, Laura Bush. Hun er gift med tidligere president George W. Bush, også han republikaner.

US-RELIGION-REVEREND-BILLY-GRAHAM

Tidligere førstedame Laura Bush har flere ganger uttalt seg kritisk om president Trumps politikk. Her et bilde fra 28. februar i år.

Foto: LOGAN CYRUS / AFP

Bush sier i en artikkel i The Washington Post at hun har forståelse for behovet for å beskytte USAs grenser, men at det å ta barna fra foreldrene og internere dem i tidligere lagerbygninger og teltleirer minner om «Amerikas interneringsleirer for japanere under andre verdenskrig, en av de mest skammelige episodene i USAs historie».

Laura Bush viser til at amerikanere er stolte av å være «en moralsk nasjon». – Hvis vi virkelig er det landet, så er det vår forpliktelse å gjenforene disse fengslede barna med deres foreldre, og i det hele tatt å stoppe å skille foreldre og barn, skriver hun.

Justisminister Sessions rettferdiggjør med Bibelen

Det finnes ingen lov som sier at barn av papirløse innvandrere skal interneres atskilt fra sine foreldre. Men 7. mai i år holdt justisminister Jeff Sessions en tale om nulltoleranse, en politikk som ble varslet i april, men trådte i kraft fra mai. Der gjorde han det klart at «100 prosent» av de ulovlige innvandrerne fra sør vil bli fengslet, og barna deres vil bli tatt fra dem.

Immigration Separating Families

Justisminister Jeff Sessions snakker om innvandringspolitikk på Lackawanna College i Pennsylvania, 15. juni.

Foto: Butch Comegys / AP

Sist torsdag svarte han på kritikk ved å referere til et av apostelen Paulus sitt brev til romerne.

– Jeg vil sitere for den klare og kloke ordren fra apostelen Paulus i Romerbrevet 13, om å adlyde regjeringen fordi Gud har innsatt regjeringen for sine formål, sa Sessions til en gruppe politioffiserer. Gud står med andre ord bak Trumpadministrasjonens politikk, fordi regjeringen er innsatt av Gud. Han la til at «ordentlige og legale prosesser er et gode i seg selv».

Det samme bibelverset ble tidligere brukt for å forsvare slaveriet.

Muligens var det adressert til Sessions da Melania Trump uttalte at vi trenger «et land som følger alle lovene», men også en regjering som «styrer med hjertet».

Les mer: Sessions siterte Bibelen da han forsvarte omstridt tiltak mot ulovlig innvandring

Demokratene raser

USA-IMMIGRATION/CHILDREN

Over hele landet demonstrerer folk mot den nye innvandringspolitikken. – Hva er det Bibelen egentlig sier, står det på denne plakaten – en referanse til justisminister Sessions.

Foto: STRINGER / Reuters

Demokratiske kongressrepresentanter brukte farsdagen i går til å oppsøke interneringsleirer for å få førstehåndsinformasjon om den nye politikken i praksis.

– Det var orden, men langt fra hva jeg ville kalle humant, sa demokraten Vicente Gonzalez fra Texas etter et besøk i en leir i McAllen, Texas. Han sier han så over hundre barn under seks år.

Barna sover på betonggulvet med bare tynne madrasser og folie som tepper, fortalte demokratene som besøkte leiren. Den er omgitt av høye metallgjerder og delt inn i celler som minner om en kennel, ifølge den demokratiske delegasjonen.

Demokratene kommer nå til å bruke bildene av gråtende og redde barn i valgkampen foran Kongressvalget i november.

Trump: Demokratene har skylda

I natt tvitret president Donald Trump et uvanlig mildt svar på kritikken fra egen kone, Laura Bush og demokratene.

Laster Twitter-innhold

Her oppfordrer han demokratene og republikanerne til å møtes for å «komme fram til noe» når det gjelder sikkerhet langs grensa, her er han og Melania helt på linje. Men i motsetning til kona, ga Trump på lørdag demokratene skylda for splittelsen av familiene.

Laster Twitter-innhold

Her snakker han om «deres tvangsoppløsning av familier». Men det finnes altså ingen slik lov, ingenting som krever at Kongressen vedtar nye lover for å stoppe praksisen.

Nyhetsbyrået Ap og flere andre medier mener at Trump refererer til en lov som ble vedtatt av Kongressen i 2008, under republikaneren George W. Bush. Den handlet om å hjelpe ulovlige innvandrere som kom til USA uten foreldrene, men loven sier ingenting om splitting av foreldre og barn.

Dagens politikk med å internere papirløse innvandrere atskilt fra foreldrene er altså innført av Trumps egen administrasjon, og ifølge den republikanske senatoren Lindsey Graham kan «president Trump stoppe denne politikken med en telefonsamtale».

Les mer: California: Delstaten som taler Trump midt imot

SISTE NYTT

Siste nytt