Mehdi-hæren gir seg

Den mektige irakiske sjialederen Moqtada al-Sadr har beordret sin Mehdi-milits til å fjerne seg fra gatene og legge fra seg våpnene.

Et pansret personellkjøretøy brenner i Basra.
Foto: ATEF HASSAN / REUTERS

- Enhver som bærer våpen og går til angrep på offentlige institusjoner er ikke lenger en av oss, uttalte Sadr søndag.

En talsmann sa seinere at dette ikke innebærer at medlemmene av Mehdi-militsen vil overlevere våpnene til myndighetene.

Ikke ro i Basra foreløpig

Sadrs milits har vært involvert i kamper med sikkerhetsstyrker i Bagdad, Basra og minst fem andre sjiadominerte byer siden statsminister Nuri al-Maliki igangsatte en offensiv mot dem tirsdag.

Kampene har vært voldsomme og minst 270 mennesker er drept, de fleste i Basra og i Sadr-byen i Bagdad.

Selv om Mehdi-hæren legger ned våpnene, blir det ikke ro i Basra med det aller første.

- Våre operasjoner der kommer til å fortsett, ikke mot Moqtada al-Sadrs milits, men mot kriminelle, sier en regjeringstalsmann.

Flere årsaker

- Dette gjør vi av flere grunner; vår religiøse ansvarlighet, for å stoppe blodbadet, for å bevare Iraks enhet og for å få slutt på den splittelsen som okkupantene og deres tilhengere forsøker å skape i det irakiske folk, sa Sadr i en melding som medarbeiderne hans delte ut til journalister.

Moqtada al-Sadr har i dag forhandlet med myndighetene som for å få slutt på kampene som har rast siden irakiske soldater startet en offensiv for seks dager siden.

Myndighetene fornøyd

En talsmann for Iraks statsminister Nuri al-Maliki ønsker beslutningen om å legge ned våpnene velkommen.

- Mange av Moqtada al-Sadrs tilhengere vil gjøre som han sier, og livet vil bli som det var før disse siste kampene startet. Vi vil bruke lovverket mot de som ikke legger ned våpnene, sa talsmannen

- Vi tror dette vil støtte regjeringens bestrebelser på å bedre sikkerheten i Irak, sa talsmannen til den statlige fjernsynskanalen Iraqiya.

SISTE NYTT

Siste nytt