NRK Meny
Normal

Medvedev overtar i dag

I formiddag overtok 42 år gamle Dmitrij Medvedjev som russisk president etter Vladimir Putin.

Matrosjka-dukker med Medvedjev og Putin

I dag overtar Dimitrij Medvedev som Russlands president, mens avtroppende president Vladimir Putin ventes å bli statsminister. Her er de to avbildet på Matrosjka-dukker til salgs på Den røde plass.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Medvedjev blir dermed den tredje presidenten i Russland etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

Men det er første gang makten blir overført ved en formell sermoni som den i dag.

Trafikkkaos i Moskva

Boris Jeltsin var allerede president i sovjetrepublikken Russland da han overtok i 1991, mens Putin i mai 2000 hadde fungert som president i mer enn fire måneder.

I dag kom Putin og Medvedev sammen til Kremlborgen i Moskva. Innsettelsen fant sted klokken 10 norsk tid.

Allerede i morgentimene var det fullt trafikkkaos i sentrum av Moskva, fordi politiet har stengt av mange gater i forbindelse med innsettelsessermonien.

Det er ventet at Vladimir Putin kanskje allerede i morgen kommer til å overta som statsminister i Russland, samtidig som han også leder partiet Det forente Russland, som har to tredels flertall i parlamentet Dumaen.

Mange tror derfor at Putin fortsatt kommer til å spille en dominerende rolle i russisk politikk selv om han nå altså går av som president.

Overtar den sorte kofferten

Dmitrij Medvedev er som Vladimir Putin fra Russlands nest største by St. Petersburg, og de to jobbet på 1990-tallet sammen i byens administrasjon.

Medvedev fulgte med Putin til Moskva da denne i 1999 ble utnevt til statsminister, og han overtok i 2000 som styreformann i energigiganten Gazprom.

Han ble i 2003 sjef for presidentadministrasjonen, og i juli i fjor sa Vladimir Putin at han gikk inn for Medvedjev som sin etterfølger. Støtten fra Putin var avgjørende for at Dmitrij Medvedjev ved presidentvalget 3. mars fikk mer enn 70 prosent av stemmene.

Som president har Medvedev ansvaret for russisk utenrikspolitikk og er også overstkommanderende for de militære styrkene.

Det er også han som sitter på den sorte kofferten som styrer det russiske atomvåpenarsenalet.

Dmitrij Medvedev ble allerede som gymnasiast i det daværende Leningrad sammen med Svetlana Linnik, og sammen har de sønnen Ilja, som nå er 12 år.

Delta i nettmøte: Svarte leserne om Russland

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt