Medvedev fordømmer Stalin

For mange russere er diktatoren Josef Stalin fortsatt en helt. I dag har president Dmitrij Medvedev fordømt ham.

Stalin
Foto: AP

- Massedrapene under Josef Stalin kan ikke rettferdiggjøres, sa Medvedev på den nasjonale minnedagen for ofrene for politisk undertrykking.

Mange millioner mennesker ble drept eller omkom i politiske utrenskninger og i tvangskollektiviseringen av jordbruket på 1920- og 1930-tallet.

Stalins fortsatte heltestatus hos mange skyldes at han ledet Sovjetunionen til seier i 2. verdenskrig.

I en meningsmåling nylig kom han på tredjeplass over de største russere gjennom alle tider.

Kan ikke rettferdiggjøres

- Undertrykkelse kan ikke rettferdiggjøres, sa presidenten i en videoblogg på minnedagen.

- Jeg er sikker på at minnet om nasjonale tragedier er like hellig som minnet om seirer. Til og med nå kan vi høre at de store tapene kan rettferdiggjøres på grunnlag av Statens overordnede mål. Ingen utvikling i et land, ingen av dets suksesser eller ambisjoner kan opppnås for prisen av menneskelige tap og sorg. Ingenting kan verdsettes høyere enn et menneskeliv , sa Medvedev.

Etterlyser handling

Arseny Roginsky, som leder en paraplyorganisasjon av grupper som ønsker oppreisning for ofrene for ulike overgrep gjennom historien, roser Medvedev, men vil at ordene skal omsettes i handling.

- Det han sa er viktig og nødvendig. For øyeblikket kan vi bare vente på kronkrete handlinger, sier Roginsky til det franske nyhetsbyrået AFP.

Han mener Russland trenger flere museer og bøker som kan holde oppe minnene om undetrykkelsen, og sier at ofrene for den trenger mer hjelp.

SISTE NYTT

Siste nytt