NRK Meny
Normal

Medvedev advarer mot ny kald krig

Russlands president Dmitrij Medvedev holdt i dag en stor pressekonferanse, der han blant annet advarer om «et scenario som tar oss tilbake til den kalde krigens dager.»

Medvedev vil ikke si om han stiller som presidentkandidat

Ville ikke svare: Medvedev svarer på spørsmål fra journalistene under dagens pressekonferanse. Men det viktigste spørsmålet ville han ikke svare på.

Foto: ALEXANDER NATRUSKIN / Reuters

– Jeg snakker med journalister i morgen. Enhver som er interessert – se på det, skrev Medvedev på Twitter tirsdag.

800 journalister er akkreditert til seansen onsdag formiddag, og den vises direkte på tre statlige TV-kanaler.

Medvedev har aldri tidligere holdt noen ordentlig pressekonferanse, bare svart på spørsmål ved korte pressemøter i forbindelse med statsbesøk og lignende.

Advarer mot ny kald krig

Russlands president Dmitrij Medvedev sa på pressekonferansen at Russland kan komme til å trekke seg fra en atomnedrustningsavtale dersom USA ikke vil samarbeide med russerne om rakettskjoldet sitt.

Hvis amerikanerne ikke vil samarbeide, kommer Russland dessuten til å skaffe seg flere angrepsvåpen, ifølge Medvedev.

USAs beslutning om å gå videre med et rakettskjold i Europa, på tross av Russlands innsigelser, kan tvinge Moskva til å reagere, sa Medvedev pressekonferansen onsdag.

– Da snakker vi om å utvikle angrepspotensialet til våre atomvåpen. Det ville være et svært dårlig scenario, sa han.

Den russiske lederen gjentok en trussel om å trekke seg fra START-avtalen dersom rakettskjoldet settes opp og i drift uten at Russland får et ord med i laget.
Medvedev og USAs president Barack Obama ble i mars 2011 enige om en ny START-avtale, som innebærer å redusere antallet klargjorte atomstridshoder.

– Det vil være et scenario som tar oss tilbake til Den kalde krigens dager, sa Medvedev.

Vil ikke ta president-avgjørelse

De første nyhetsmeldingene fra nyhetsbyrået Reuters tyder på at Medvedev ikke ville si om han stiller som presidentkandidat i 2012.

Dette blir bekreftet i en nyhetsmelding fra AFP, som skriver at "Medveded nekter å si om han stiller som presidentkandidat i 2012".

Ifølge NTB svarte Medvedev på spørsmål fra journalister med stor iver under dagens pressekonferanse. Men det ene spørsmålet alle vil ha svar på, om Medvedev stiller til valg neste år, unngikk han.

Medvedev sa at han mente det var for tidlig å si om han ville stille, og la til at han ville ta en avgjørelse snart.

Moderne mann?

Pressekonferansen holdes på lederakademiet Skolkovo, som er ment å gi Russland drahjelp til en mer moderne økonomi basert mer på teknologi og mindre avhengig av naturressurser.

Det passer med bildet Medvedev ifølge kommentatorer forsøker å skape av seg selv: som en mann for modernisering og endring.

Medvedev står fortsatt i skyggen av Vladimir Putin, som gikk fra presidentstolen til statsministerposten i Russland da Medvedev startet sin presidentperiode.

Det er fortsatt ikke klart om én av dem eller begge har tenkt å stille i presidentvalget neste år.

Meningsmålinger viser at Putin ligger klart foran.

Vil vise seg

Flere utspill den siste tiden har tydet på at Medvedev ønsker å utfordre sin mentor. De to har blant annet uttalt seg forskjellig om krigen i Libya.

– Medvedev vil forsøke å vise at han ikke bare er en «ja-mann», men at han nærmest er likeverdig med Putin, sier en finansmann i investeringsbanken Western, som ikke ønsker å navngis.

– Medvedev forsøker å vise at han har kommandoen, for å vise eliten og Putin at han er en troverdig kandidat, sier han videre.

Nytt parti

Mandag ga den russiske milliardæren Mikhail Prokhorov beskjed om at han vil lede partiet Den rette sak, som stiller seg bak Medvedev. Partiet skal ha en forretningsvennlig profil og kan fungere som en plattform for Medvedev, som ikke har noe eget parti.

Det kan i så fall utfordre det dominerende partiet, Forent Russland, som er Putins parti. Kritikere har imidlertid antydet at det nye partiet kun er et spill for å gi et skinn av politisk mangfold i Russland.

Også Putin ser ut til å posisjonere seg foran presidentvalget i mars neste år. Da han la fram en langsiktig plan for Russlands utvikling til nasjonalforsamlingen i april, framsto han ikke som en person på vei ut av maktens korridorer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt