Medier: USA ville likvidere militær leder

Den samme dagen som Qasem Soleimani ble drept i et droneangrep i Irak, forsøkte USA i all hemmelighet å likvidere en annen iransk militær leder i Jemen.

Belønningsplakat for Abdul Reza Shahlai fra https://twitter.com/Rewards4Justice

Det amerikanske utenriksdepartementet har utlyst en belønning på inntil 15 millioner dollar for opplysninger som kan føre til at de kan pågripe Abdul Reza Shahlai.

Foto: twitter.com/Rewards4Justice

Angrepet den 3. januar var rettet mot militærtoppen Abdul Reza Shahlai. Shahlai er en av lederne i Quds-styrken. Dette er den samme elitestyrken som ble ledet av general Soleimani.

Den amerikanske avisen The Washington Post og CNN skriver at angrepet skjedde i Jemen, men militærlederen skal ha overlevd det topphemmelige angrepet.

Shahlai var etterlyst av amerikanske myndigheter, og det var utlovet en dusør på 15 millioner dollar på ham. Han blir omtalt som finansmann og en sentral leder i Quds-styrken, som er aktive i Jemen.

Kilder The Washington Post har snakket med, sier at de to angrepene på de militære lederne ble autorisert samtidig, men at informasjon om angrepet på Shahlai ble holdt tilbake fordi det ble mislykket.

Abdul Reza Shahla
Foto: N/A / N/A

Det er foreløpig ikke kjent hvordan angrepet mot Shahlai ble utført, og amerikanske myndigheter har ikke bekreftet angrepet.

Donald Trump og amerikanske myndigheter har begrunnet angrepet på Soleimani med at han var hjernen bak et nært forestående angrep mot amerikanske mål i regionen.

– Hadde pekt ut fire ambassader som mål

Senest fredag kveld uttaler Trump at Soleimani hadde pekt ut fire amerikanske ambassader som mulige mål.

Forsker Suzanne Maloney sier til Washington Post at opplysningene om et annet, planlagt attentat gjør denne forklaringen mindre troverdig.

– Dette tyder på et oppdrag med en mer omfattende planlegging og et større mål. Det setter spørsmålstegn ved hvorfor det var et forsøk på å forklare dette offentlig på grunnlag av en nært forestående trussel, sier forskeren til avisen.

Bakgrunn:

Droneangrep

Drapet på den iranske generalen har ført til store reaksjoner i regionen.

Iran svarte på USAs angrep med å avfyre raketter mot amerikanske militærbaser i Irak. Ingen mistet livet i angrepene.

Qassim Soleimani

General Qasem Soleimani var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og ble drept på ordre fra president Trump.

Iranske myndigheter beskriver angrepene som et «slag i ansiktet» på USA.

Flere av de iranske rakettene slo ned i Ain al-Asad-basen hvor Norge har omkring 70 soldater.

Qasem Soleimani, som var lederen for den iranske Revolusjonsgardens elitestyrke, også kalt Quds-styrken, ble drept i et amerikansk droneangrep 3. januar.

En amerikansk MQ-9 Reaper-drone avfyrte minst tre missiler mot to biler da de forlot flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad.

Angrep på base med norske styrker i Irak

Angrep på base med norske styrker i Irak

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt