Medier: Trump snakket om å sparke Ukraina-ambassadør i skjult opptak

Donald Trump snakker om å sparke USAs daværende ambassadør til Ukraina i skjult opptak. Trump snakker med en tidligere medarbeider av sin personlige advokat, en mann han har nektet for at han kjenner.

Lev Parnas og Trump poserer på et udatert bilde i Florida

IKKE KJENTE: USAs president Donald Trump poserer med Lev Parnas på et udatert bilde, som skal være tatt i Florida. Trump har gjentatte ganger benektet å kjenne Parnas, som er en tidligere medarbeider av Trumps personlige advokat Rudy Giuliani.

Foto: SCANPIX / AP

Trump har gjentatte ganger hevdet at han ikke kjenner mannen han snakker med opptaket, Lev Parnas. Parnas er en tidligere medarbeider av Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani.

Men i et opptak ABC News og flere andre medier har fått tak i snakker Trump med Parnas under et møte i hotellet Trump International i Washington, D.C. i april 2018. Opptaket er også er overlevert Demokratene og den føderale påtalemyndigheten i New York.

Det var Igor Fruman, en annen Giuliani-medarbeider, som tok opp samtalen. Den handler blant annet om USAs daværende ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch.

Parnas sier til Trump at Yovanovitch har rakket ned på ham, blant annet ved å si til sine ukrainske kontakter at han kommer til å bli stilt for riksrett.

På opptaket, hvis ekthet ikke er endelig bekreftet, hører man en stemme som ligner Trumps svare:

«Bli kvitt henne! Få henne ut i morgen. Jeg bryr meg ikke. Få henne ut. Gjør det!»

HØR: Hør det skjulte opptaket med Donald Trump og Lev Parnas her. Det var Igor Fruman, en annen medarbeider av Trumps personlige advokat, Rudy Giuliani, som tok opp samtalen.

– Lurendreier

Trump har gjentatte ganger hevdet at han ikke kjenner Parnas, til tross for at han har stilt opp på bilder med ham.

Den amerikanske presidenten har også omtalt Parnas som en «lurendreier» og «groupie».

Men i et intervju ABC har publisert nå, avviser ikke visepresident Mike Pence at opptaket er ekte.

– Opptaket er som er offentliggjort i dag bekrefter etter min vurdering bare det folk allerede vet, som er at presidenten var bekymret, og brukte sin myndighet som president til å foreta en endring, sier Pence.

Yovanovitch ble i mai i år fjernet fra ambassadørstillingen. Det skjedde etter at hun krevde at Rudy Giulianis henvendelse til ukrainske tjenestemenn om å etterforske demokraten Joe Biden og sønnen Hunter for korrupsjon, måtte gå via offisielle kanaler.

Marie Yovanovitch under fredagens riksrettshøring.

USAs tidligere ambassadør til Ukraina, Marie Yovanovitch, vitner i riksrettshøringen mot Trump.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Joker i prosessen

I riksrettshøringen har Yovanovitch forklart at hun ble presset ut av stillingen på bakgrunn av «usanne påstander», som ble spredt av aktører som er alliert med Trump. Trump fikk kritikk av både demokrater og republikanere, fordi han tvitret negativt om Yovanovitch mens hun vitnet.

Ifølge ABC News har Demokratene forsøkt å dokumentere at Trumps personlige advokat Rudy Giuliani og Parnas prøvde å bli kvitt Yovanovitch i lang tid. Giuliani skal blant annet ha sendt en SMS der han skrøt av at han kunne gi den amerikanske ambassadøren sparken.

Rudy Giuliani og Lev Parnas

Udatert bilde av Rudy Giuliani og Lev Parnas. Bildet er levert til Den amerikanske huskomiteen for rettsvesenet i forbindelse med riksrettssaken mot Trump.

Foto: SCANPIX / AP

Trumps støttespillere mener det så langt ikke har blitt lagt frem noe som gir grunnlag for å stille den amerikanske presidenten for riksrett, og hevder Trump var i sin fulle rett til å avsette Yovanovitch.

Trumps støttespillere har også rakket ned på troverdigheten til Parnas, som den siste tiden har dukket opp som en joker i riksrettsprosessen mot Trump.

Parnas og Fruman er tiltalt for å ha brukt et stråselskap til å donere penger til en Trump-vennlig valgkomité, og for å ha samlet inn penger på ulovlig vis til en kampanje for å få fjernet USAs ambassadør til Ukraina.

Høyesterettsdommer John Roberts valgte å gi en skarp reprimande til anklagerne og president Donald Trumps advokater for tonen de har lagt an.

Klart for Trumps forsvar

Aktoratet brukte fredag sin tredje og siste dag med prosedyrer i riksrettssaken mot Trump til å gjenta sine beskyldninger om presidentens maktmisbruk.

De mener han tilbakeholdt militær bistand for å presse Ukraina til å etterforske hans politiske rival Joe Biden, noe de mener ville øke hans muligheter for gjenvalg.

USAs president Donald Trump deltar på markering mot abort

Trump deltok fredag på en markering mot abort. – Ufødte barn har aldri hatt en sterkere forsvarer i Det hvite hus, sa Donald Trump.

Foto: Roberto Schmidt / AFP

Lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff, sa at Trump vil fortsette å utøve maktmisbruk med mindre han avsettes.

– Dere vet det ikke kommer til å stoppe med mindre Kongressen gjør noe med det, sa Schiff fredag.

Fra lørdag vil Trumps forsvarsteam, ledet av juridisk rådgiver i Det hvite hus, Pat Cipollone, få 24 timer til å legge fram sin sak.

For at Trump skal bli dømt og avsatt, trengs det to tredels flertall i Senatet. Det innebærer at et betydelig antall republikanere vender ham ryggen, noe som regnes som lite sannsynlig.

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt