Med mamma på jobb

For første gang på 17 år var prins Charles med på dronning Elizabeths trontale i det britiske parlamentet onsdag.

Prins Charles og dronning Elizabeth under trontalen

Dronning Elizabeth overlater flere og flere av sine oppgaver til sønnen prins Charles.

Foto: TOBY MELVILLE / Afp

Det tolker britene som et tegn på at prinsen fremover kan få en større rolle mens den 87 år gamle dronningen trapper litt ned på oppgavene.

Prins Charles hadde også med seg sin kone, hertuginne Camilla av Cornwall, på trontalen for første gang.

Gir mer ansvar til Charles

Tidligere denne uka ble det kjent at den britiske dronningen for første gang på 40 år dropper å reise på møte med regjeringssjefene i Samveldet i Sri Lanka i november. I stedet skal tronfølgeren prins Charles representere Storbritannia.

Dronningen er det formelle overhodet for Samveldet, en organisasjon av tidligere britiskstyrte land som fram til 1946 het Det britiske samveldet. Canada har truet med å holde seg borte fra møtet på Sri Lanka i protest mot vertslandets angivelige brudd på menneskerettighetene. Hoffet ved Buckingham Palace understreker imidlertid at dronningens beslutning om å ikke reise, ikke måtte settes i sammenheng med denne kritikken.

Den britiske visestatsministeren Nick Clegg sa at dronningens beslutning ble tatt etter svært grundige overveielser.

– Vi bør respektere avgjørelsen, fordi dronningen har vært så utrettelig i sitt arbeid for Samveldet, framholdt Clegg overfor fjernsynskanalen Sky News.

Kommer ikke til å abdisere

Prins Charles og hertuginnen av Cornwall, Camilla

Prins Charles og hertuginnen av Cornwall, Camilla, deltok for første gang sammen under trontalen til dronning Elizabeth.

Foto: POOL / Reuters

Dronning Elizabeth måtte tidligere i år avlyse flere av sine offisielle gjøremål etter at hun ble lagt inn på sykehus for behandling av mageproblemer. Hun overlater flere og flere oppgaver til prins Charles, men det regnes som utelukket at hun vil abdisere.

Dronningen har vært med på åpningen av parlamentet hvert år siden 1952, kun avbrutt i 1959 og 1963, da hun gikk gravid med henholdsvis prins Andrew og prins Edward.

Hun er i dag verdens eldste og nest lengst regjerende nålevende monark, nest etter Thailands kong Bhumibol. Med 60 år på tronen er hun også den nest lengst regjerende monark i Storbritannia, etter dronning Victoria, som regjerte fra 1837 til 1901.

SISTE NYTT

Siste nytt