McDonald´s stengt over hele landet

Myndighetene i Venezuela stenger 115 McDonald´s-restauranter i landet, bakgrunnen skal være svikt i regnskapsrutinene.

McDonalds-skilt
Foto: Brit Jorunn Svanes / NRK

Det skal være uregelmessighet i bokføring og innbetaling av moms som gjør at restaurantene blir midlertidig stengt. Det opplyser lederen for landets skattemyndigheter José David Cabello.

Avgjørelsen, som gjelder fra torsdag til lørdag, går ut over 95 etablissementer i hovedstaden Caracas. Hver og en av de stengte lokalene får i tillegg en bot på 534 dollar.

Hugo Chavez

Venezuelas president Hugo Chavez.

Foto: Francisco Batista / AP

En lignende aksjon ble gjennomført for tre år siden da 80 restauranter måtte stenge i tre dager.

14 av restaurantene i den amerikanske matkjeden får fortsatt holde åpent i Venezuela. McDonald´s har rundt 8 500 ansatte i landet.

Landets president Hugo Chavez er en velkjent kritiker av USA. Under den siste månedens diplomatiske konflikter mellom Bolivia og USA valgte Venezuela og utvise den amerikanske ambassadøren i landet, - i solidaritet med Bolivia.

USA svarte da med det samme og utviste den venezuelanske ambassadøren. Samtidig frøs Washington pengehjelp til Venezuela.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt