McCains datter angrep president Donald Trump i minnetale for faren

De tidligere presidentene George W. Bush og Barack Obama skal også tale under minnegudstjenesten for avdøde senator John McCain i dag. Trump er ikke invitert.

Meghan McCain hyllet sin far, og kritiserte også Trumps språkbruk.

Tok et oppgjør med Trump i hyllesten til faren

John McCain forsøkte to ganger å bli USAs president. I 2000 tapte han nominasjonskampen mot George W. Bush. I 2008 tapte han presidentvalget mot Barack Obama. I dag skal begge holde tale ved McCains båre i Den nasjonale katedralen i Washington DC.

Selve minnegudstjenesten startet kl. 16 norsk tid. I en følelsesladet tale tok datteren Meghan McCain farvel med sin far.

– Vi er her for å sørge over ekte amerikansk storhet. Ikke billig retorikk fra menn som aldri vil komme i nærheten av ofrene han så villig gav, eller opportunistiske folk som levde komfortable og privilegerte liv mens han led og tjenestegjorde, sa hun, med klar referanse til president Donald Trump.

Minnegudstjeneste for den amerikanske senatoren som døde 25. august

Se minnegudstjeneste for John McCain

– John McCains Amerika er sjenerøst, gjestfritt, selvsikkert og trygt. Hun møter sine forpliktelser, snakker lavmælt fordi hun er sterk. Amerika skryter ikke, for det trenger hun ikke. John McCains Amerika trenger ikke å bli gjort storslått igjen, fordi det alltid var storslått, fortsatte hun.

Farvel med kompromissvillig politiker

Allerede 14.45 starter kortesjen med kisten ferden fra Kongressen på Capitol Hill, via monumentet for de falne i Vietnam, til Nasjonalkatedralen. McCains kone, Cindy McCain, la ned krans ved monumentet for de falne.

Cindy McCain legger ned krans ved monumentet for falne soldater under Vietnamkrigen.

Cindy McCain, enken etter John McCain, legger ned krans ved monumentet for falne soldater under Vietnamkrigen.

Foto: Ray Whitehouse / AFP

John McCain var overbevist om at tverrpolitisk samarbeid var nødvendig og ordet «kompromiss» var noe positivt. Derfor har han også valgt folk fra begge partier til å bære kisten i dag.

Senator John McCain båre under minnegudstjenesten i Nasjonalkatedralen i Washington.

Senator John McCains båre under minnegudstjenesten i Nasjonalkatedralen i Washington.

Foto: Mark Wilson / AFP

Trump ikke invitert

Før sin død gjorde McCain det klart at president Donald Trump ikke var velkommen i hans begravelse.

Allerede som presidentkandidat fornærmet Trump McCain ved å si at «jeg liker folk som ikke blir tatt til fange» og at «han er ikke en krigshelt». McCain satt 5 1/2 år i nordvietnamesisk fangenskap etter at flyet han fløy, ble skutt ned.

USA-MCCAIN/FLAGS

McCain døde lørdag 25. august. Da gikk flagget i Det hvite hus ned på halv stang. Men allerede rett etter midnatt søndag kveld gikk det opp igjen (bildet), før Trump ga etter og fikk det senket til halv stang igjen mandag ettermiddag (bildet).

Foto: LEAH MILLIS / Reuters

Selv etter senatorens død har Trump fortsatt problemer med å anerkjenne McCains innsats.

Stikk i strid med tradisjonen, ble det flagget på halv stang i bare én dag i Det hvite hus. Men protestene over at flaggene ble reist på full stang igjen ble for sterke, Trump måtte gi seg.

14 mann og én kvinne bærer kisten

Blant de femten John McCain ønsket skulle bære kisten, er det flere kjente demokrater. Tidligere visepresident Joe Biden, eks-senatorene Russ Feingold og Gary Hart, senator Sheldon Whitehouse og skuespiller Warren Beatty vil ledsage båren.

McCain

Skuespiller Warren Beatty (t.h.) ved John McCains båre under minnestunden på i Kongressen 31. august. Skuespiller Annette Bening (t.v.) er Beattys kone.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

Da Beatty en gang ble spurt om det litt uvanlige vennskapet, svarte han at «jeg tror ikke at politiske ideologi nødvendigvis er relevant for vennskap».

Den eneste kvinnen som skal bære kisten, Carla Eudy, var finansdirektør under McCains presidentvalgkamp i 2008.

Blant resten av kistebærerne er tidligere forsvarsminister William Cohen, tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg og den russiske opposisjonspolitikeren Vladimir Kara-Murza.

Kara-Murza er viseformann i Åpent Russland, en organisasjon grunnlagt av den tidligere oligarken og forretningsmannen Mikhail Khodorkovskij.

Barn med sentrale roller

Med sju barn sørget McCain for å ha mange etterlatte. To av dem vil opptre under minnegudstjenesten.

Pictures Of The Week Photo Gallery

Meghan McCain i dyp sorg foran farens kiste i delstaten Arizonas parlament, 29. august.

Foto: Jae C. Hong / AP

Sønnen Jimmy er yrkesmilitær og har tjenestegjort i både Irak og Afghanistan. Han leste et dikt under seremonien.

Datteren, bloggeren og talkshowverten Meghan er kjent som svært rappkjefta og meningssterk. I 2008 fikk hun sparken fra farens valgkampstab, blant annet på grunn av ufordelaktige uttalelser om visepresidentkandidat Sarah Palin. Palin er for øvrig ikke invitert til minnegudstjenesten.

Begraves i Annapolis

US-MILITARY-NAVY-ACADEMY-GRADUATION

Studenter ved Annapolis feirer uteksamineringen 25. mai i år. McCain følte seg hjemme her.

Foto: JIM WATSON / AFP

Etter eget ønske blir John McCain i morgen begravet på kirkegården knyttet til sjøkrigsskolen i Annapolis i Maryland, ikke langt fra Washington.

Der vil han være omgitt av soldater som har falt i kamp.

McCain ble uteksaminert fra sjøkrigsskolen i 1958.

SISTE NYTT

Siste nytt