NRK Meny
Normal

McCain tok hevn i South Carolina

Senator John McCain vant den dypt kristne sørstaten - noe mange ikke trodde var mulig. For McCain og South Carolina har vært dårlig match.

John McCain

- Både jeg og dere vet at de siste 28 årene så har vinneren av South Carolinas primærvalg også vært republikanernes presidentkandidat, sa John McCain til jublende tilhengere etter at seieren i South Carolina var klar.

Foto: Steven Senne / AP

John McCain vant delstaten foran Mike Huckabee med 33 prosent mot 30.

Dermed kan han innkassere seieren i den viktige staten, åtte år etter at han tapte nominasjonsvalget der mot George W. Bush.

– Det tok åtte år, men hva gjør vel det blant venner, sa en McCain da han takket velgerne for støtten.

Nett-tv: Se nattens vinnere

McCain imponerte

Foran en jublende forsamling sa McCain følgende:

- Både jeg og dere vet at de siste 28 årene så har vinneren av South Carolinas primærvalg også vært republikanernes presidentkandidat.

John McCain

John McCain og kona Cindy.

Foto: Charles Dharapak / AP

Han la til:

- Vi har en lang vei å gå, og konkurransen er tøff. Men vi starter i morgen med valgkampen i Florida, hvor vi skal vinne.

McCains seier vekker oppsikt blant dem som følger nominasjonskampen tett.

- Dette er en imponerende seier. Det som er oppsiktsvekkende er at han gjorde dette i de konservatives hjemland, en stat som har stor innflytelse i det republikanske partiet. sier CNNs politiske analytiker Bill Schneider, og legger til:

- Seieren skyldes McCains person. Han vant ikke på ideologi eller saker. Det handlet om han som person, noe som alltid har vært hans beste kort.

- Veien til å bli republikanernes presidentkandidat ligger nå åpen for McCain. Han er i siget nå, og det er utrolig viktig, sier den republikanske strategen Scott Reed.

Les mer: Dette er John McCain

Se video: Dette er John McCain

Mitt Romney som vant Nevada, tapte tredjeplassen til  

Mitt Romney på valgdagen i Nevada

Mitt Romney vant Nevada, men skuffet i South Carolina.

Foto: LM Otero / AP

Fred Thomspon, med 15 mot 16 prosent av stemmene.

Deretter er det et stort hopp ned til Ron Paul på 4 prosent. Rudy Giuliani fikk kun 2 prosent.

Den anonyme kandidaten Duncan Hunter sa i natt at han nå gir seg i nominasjonskampen.

Les også: Clinton vant i kasinoland

Svarte og kristne

Selv om det var knyttet spenning til hvordan "hispanics" borgere med latinamerikansk bakgrunn ville stemme i Nevada - den første av delstatene med så stor andel - så knyttet det enda mer spenning til hvordan hvite konservative-kristne i en sørstat vil velge.

South Carolina har den største tettheten av kristenkonservative i hele USA - og er basisen for alle republikanske kandidater.

Les: Temaene som skiller i USA

Sørstatsmann, tidligere Arkensas-guvernør og baptistprest Mike Huckabee har vært regnet som et sterkt navnpå grunn av religionen.

Men ved 03-tiden norsk tid erklærte han delstatsvalget for tapt.

Sivilsert kamp

- Jeg ringte for kort tid siden til senator John McCain og gratulerte ham. Forrige gang (Iowa) var det han som nådde telefonen først, sa han til latter fra støttespillerne på valgvaken.

- Jeg ønsket å takke ham inderlig for å ha ført en sivilisert kampanje - uten angrep på hverandre. Vi har drøftet og diskutert politiske spørsmål sa Mike Huckabee.

Mike Huckabee

Mike Huckabee måtte se seg slått av John McCain.

Foto: Alex Brandon / AP

- Jeg vil heller bli nummer to med det, enn å vinne med å angripe andre.

- Men selvsagt, vi ville gjerne komme her og erklære oss som "southern"-vinnere. Men valget er ikke en event, det er en prosess. Men det er langt fra over, erklærte Mike Huckabee og gjorde det klart at han vil fortsatt henge med.

Dårlig match

John McCain er i flere spørsmål mer liberal enn rivalene.

Og McCain og South Carolina har tidligere vært en svært dårlig match.

Under presidentkampanjen i 2000 kritiserte han hva flere av de evangelisk-kristne lederne sto for - og det gikk ikke ustraffet hen.

I tillegg fikk strategene til daværende kandidat George W. Bush kalde føtter da McCain ledet på meningsmålingene - og startet en svertekampanje med god hjelp fra kristengrupper som dreide seg både om homofil legning og uekte svarte barn.

Også i år har kristne grupper vært frempå, men denne gangen var McCain-kampanjen mer forberedt, og han har klokelig holdt kjeft hva han mener om kristen-konservative ledere.

Les: Sørstatskristne med skittpakke

Han satser derimot på at hans store troverdighet i forsvars- og utenrikspolitikk skal gjøre susen - i en stat som er sterkt opptatt av forsvarsspørsmål - foruten Gud.

Bred støtte

Valgdagsmålinger viser da også at av dem som beskriver seg som evangelisk-kristne, stemte 40 prosent på Mike Huckabee, mens 27 prosent støttet McCain - ifølge valgekspertene høyere enn man kunne ha ventet fra McCain. Mormoneren Romney ble foretrukket av 12 prosent av velgerne.

Blant republikanere som beskriver seg som ikke kristne, får McCain 40 prosent støtte, Romney 21 prosent og Huckabee 12 prosent.

I tråd med de dårlige signalene som har kommet om amerikansk økonomi de siste dagene, fokuserte John McCain og Mike Huckabee på økonomiske spørsmål.

Mormoneren Mitt Romney ga tidlig opp sin valgkamp i South Carolina. Mens Fred Thompson, senator, statsadvokat og skuespiller, som har lagt ned en stor innsats.

Demokratene holder sitt nominasjonsvalg neste helg, 26 januar. Da er spenningsmomentet hvilken kandidat den svarte befolkningen foretrekker.

For republikanerne venter nå storstaten Florida, hvor Rudy Giuliani har lagt ned nesten all sin innsats og satser på brakseier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt