McCain med spark til Trump etter sin død

– Vi svekker vår storhet når vi gjemmer oss bak murer, heller enn å rive dem ned. Det skrev avdøde senator John McCain i et politisk brev til folket som ble lest opp av en venn i går.

Rick Davis, tidligere leder for McCains presidentvalgkamp, leser opp et brev fra den avdøde senatoren.

John McCains siste stikk til Donald Trump

President Donald Trump ble ikke nevnt med ett ord i McCains politiske testamente. Men adressaten var likevel klar.

– Vi svekker vår storhet når vi forveksler patriotisme med stammerivalisering som har sådd sinne, hat og vold i alle hjørner av kloden.

– Vi svekker den når vi gjemmer oss bak murer, heller enn å rive dem ned, når vi tviler på kraften i våre idealer, heller enn å stole på at de vil fortsette å tjene som en viktig drivkraft for endring, skrev McCain.

Han refererte åpenbart til Trumps planer om å bygge en mur mot Mexico. Det var McCains tidligere valgkampsjef Rick Davis som leste opp erklæringen.

Trump McCain

President Donald Trump nektet å svare på spørsmål om John McCain i går. Han hadde invitert media til Det ovale kontor for å overvære en telefonsamtale med Mexicos president, men slet veldig for å få opprettet forbindelsen.

Foto: Evan Vucci / AP

McCain viste også til at det er mer som forener enn som skiller amerikanere, tross uenighet.

– Hvis vi bare husker det og tolker hverandre i beste mening når det gjelder at vi alle elsker vårt land, da vil vi klare oss gjennom denne krevende tiden, skriver McCain.

Tverrpolitisk begravelse

McCain visste i lang tid at kreftsvulsten i hjernen var dødelig, men han fortsatt å være politisk aktiv og planla dessuten sin egen begravelse i detalj.

To tidligere presidenter vil holde minnetaler, demokraten Barack Obama og republikaneren George W. Bush. Trump er ikke invitert, men visepresident Mike Pence kommer.

US-FILM-ACADEMY

Skuespiller Warren Beatty er selv demokrat, men hadde ifølge ham selv et nært vennskap til republikaneren John McCain. Han er blant en av kistebærerne i senatorens begravelse. Her sammen med kona Annette Bening (t.v.) 4. juni i år.

Foto: VALERIE MACON / AFP

Valget av kistebærere gjenspeiler også McCains syn hvilke verdier han mente var viktige. Tidligere visepresident, demokraten Joe Biden, tidligere senator Ross Feingold (D), tidligere borgermester i New York, Michael Bloomberg og skuespiller Warren Beatty (D).

Det skal holdes messe i Den nasjonale katedralen i Washington DC lørdag, mens selve jordfestelsen skjer søndag på USAs marineakademi i Annapolis en times kjøretur utenfor hovedstaden.

SISTE NYTT

Siste nytt