Hopp til innhold

McCabe får sparken to dager før han skulle gå av med pensjon

Justisminister Jeff Session opplyser sent fredag kveld om den tidligere visedirektøren i FBI sin avgang.

Andrew McCabe

FIKK SPARKEN: Tidligere visedirektør i FBI, Andrew McCabe, får sparken.

Foto: Aaron Bernstein / Reuters

Justisministeren begrunner avgjørelsen blant annet med at McCabe har gjort en «uautorisert avsløring overfor nyhetsmedier og vist manglende oppriktighet – inkludert under ed – ved flere anledninger».

Andrew McCabe (49) får sparken i overkant av ett døgn før han etter planen skulle gå av med pensjon.

McCabe skulle etter planen pensjonere seg på søndag (på 50-årsdagen), siden han etter lang og tro tjeneste er kvalifisert til å motta førtidspensjon.

– Å få karrieren min ødelagt på denne måten, og å bli anklaget for å være uærlig, når jeg i verste fall var distrahert i en kaotisk situasjon, er utrolig skuffende og frustrerende, sier han i en uttalelse gjengitt av CBS.

– En god dag for hardtarbeidende kvinner og menn i FBI. En god dag for demokratiet, skriver president Donald Trump om McCabe-sparkingen.

Laster Twitter-innhold

Trakk seg

I slutten av januar gikk visedirektøren selv av med øyeblikkelig virkning, men skulle etter planen fortsette å være ansatt i FBI frem til pensjonsdagen.

Jeff Sessions andrew McCabe

SPARKET: Det var justisminister Jeff Sessions som sparket den tidligere visedirektøren i FBI, Andrew McCabe.

Foto: Alex Wong / AFP

Sparkingen to dager før den tidligere visedirektørens pensjonsdato kan sette McCabes pensjon, som han har opptjent over to tiår i fare. Det skriver CNN.

Den tidligere visedirektøren har lenge og ofte vært et mål for presidentens vrede. Trump har ved flere anledninger kritisert McCabe offentlig for påståtte koblinger til Trumps rival i presidentvalgkampen, Hillary Clinton.

Laster Twitter-innhold

Bakgrunnen for sparkingen er resultatet i en rapport som Justisdepartementet har utarbeidet, skriver nyhetsbyrået Ap. Rapporten hevder å ha bevis på at McCabe hadde kontakt med en reporter i Wall Street Journal om Clinton-etterforskningen. Det skal han ikke ha hatt myndighet til å gjøre, skriver CBS.

– Jeg blir pekt ut og behandlet på denne måten på grunn av min rolle, handlingene mine og hendelsene jeg var vitne til jeg var vitne til i kjølvannet av at James Comey ble sparket, sier McCabe i en uttalelse.

McCabe har også over en lengre periode blitt beskyldt for å villede interne etterforskere ved justisdepartementet, skriver CNN.

Til nyhetsbyrået Ap, sier McCabe selv at: «Sparkingen er en del av Trump-administrasjonens pågående krig mot FBI og Muellers etterforskning».

Lang karriere

McCabe jobbet tidligere tett med den forrige FBI-sjefen James Comey, i forbindelse med e-post-saken mot Hillary Clinton i 2016.

FBI konkluderte den gang at Trumps motkandidat i presidentvalget ikke hadde gjort noe straffbart.

Andrew McCabe begynte i FBI i 1996. Han fungerte en stund som leder for FBI etter at den tidligere direktøren James Comey fikk sparken etter en konflikt med president Trump.

McCabe var også den i FBI-ledelsen som skulle holde oversikt med etterforskningen av mulig russisk innblanding i valgkampen før presidentvalget i 2016.

SISTE NYTT

Siste nytt

Voldsomme russiske angrep dreper sivile i Ukraina

Ukraina utsettes for kraftige angrep mens landets president Volodymyr Zelenskyj besøker fronten ved byen Bakhmut.