Hopp til innhold

– Følger ikke bare ordre fra USA, sa statsminister May til parlamentet

– Det var i vår nasjonale interesse å gå til angrep mot Syria, ikke fordi det var en ordre fra USA og noe den amerikanske presidenten ønsket. Angrepet fant sted for å hindre at bruken av kjemiske våpen blir normalisert, sa Storbritannias statsminister Theresa May i britiske parlamentet.

Storbritannias statsminister Theresa May under parlamentsdebatten om Syria-angrepet

Den britiske statsministeren Theresa May måtte svare for regjeringens beslutning om å gå til angrep på Syria uten at parlamentet var konsultert.

Foto: Pa / AP

Den britiske statsministeren presses av britiske opposisjonspolitikere om det var riktig at Storbritannia ble med på angrepene mot Syria sammen med USA og Frankrike uten at det britiske parlamentet hadde behandlet deltakelsen.

– Det er mitt ansvar som statsminister å ta slike beslutninger, svarte May på Labour-leders Jeremy Corbyn sin kritikk.

Han trakk opp den historiske parallellen med Irak-krigen, da Storbritannia i 2003 ble med på USAs angrep og invasjon uten forankring i FN. Da var det Corbyns partifelle Tony Blair som var regjeringssjef og beslutningen splitter fortsatt det britiske politiske miljøet og det britiske samfunnet.

Alle regjeringer siden den gang har konsultert parlamentet når det gjelder bruk av britisk militærmakt frem til nå.

Labour-leder Jeremy Corbyn i debatten om Syria-angrepet 16. april 2018

Labour-leder Jeremy Corbyn minnet om at den britiske statsministeren må svare for parlamentet og ikke den amerikanske presidenten.

Foto: Pa / AP

Corbyn, som riktignok ble orientert om angrepet før det fant sted, fikk støtte fra flere andre opposisjonspolitikere.

Flere uttrykte forståelse for nødvendigheten av et angrep, men mente at parlamentet burde behandlet spørsmålet og være den som gav grønt lys.

– Statsministeren er ansvarlig overfor dette parlamentet, og ikke overfor alle innfallene til den amerikanske presidenten, sa Labour-lederen, som ikke er overbevist om at angrepet kan betegnes som lovlig folkerettslig sett, gitt at FN ikke har gitt sitt samtykke.

SE DIREKTE: Følg debatten i det britiske parlamentet her.

Følger ikke Trump blindt

– Angrepet kom for å forsvare den globale enigheten om at kjemiske våpen ikke skal brukes. Angrepet kom for å hindre en normalisering i bruken av kjemiske våpen, enten det er i Syria eller Storbritannia, sa May og viste indirekte til giftforsøket på den tidligere russiske agenten Sergej Skripal på britisk jord.

– Angrepet fant sted fordi det er i vår nasjonale interesse å gå til angrep. Ikke fordi det var en ordre fra USA eller at president Donald Trump bad oss om det, sa statsministeren videre.

Statsministeren mente det ikke var tid til å vente på en parlamentsbehandling, og at en regjering har fullmakt til å handle på nasjonens vegne.

– FNs sikkerhetsråd er ikke i stand til å reagere, svare May og refererte til splittelsen som har utspilt seg i FN over Syria.

Theresa May i parlamentet om Syria-angrepet

Statsminister Theresa May fikk mange spørsmål om rettsgrunnlaget for regjeringens beslutning og hun ble oppfordret til å vise frem rådene hun innhentet fra byråkratiet.

Foto: Pa / AP

Gjelder kun kjemiske våpen

Theresa May la stor vekt på at angrepet som ble utført av USA, Frankrike og Storbritannia i fellesskap var for å forhindre at regimet til president Bashar al-Assad produserer og bruker kjemiske våpen.

En bruk som tilsynelatende har fortsatt til tross for den internasjonale avtalen som ble inngått i 2013 om at Syria skulle kvitte seg med sine kjemiske våpen – og som Syria i sin tid gikk med på.

– Dette var en moralsk og rettslig handling, sa May om angrepet som fant sted lørdag morgen.

– Dette var ingen inngripen i den syriske borgerkrigen. Dette var ikke et angrep for å få regimeskifte. Dette var et begrenset angrep for å redusere regimets kapasitet når det gjelder bruk av kjemiske våpen, og med det hindre menneskelig lidelse, sa May og listet detaljert opp målene for angrepet.

Hun la til at angrepet også er ment å ha en forebyggende virkning, ved å advare andre stater og aktører om at verdenssamfunnet ikke tillater bruk av kjemiske våpen, som er forbudt gjennom Kjemivåpenkonvensjonen.

Kan ikke være forfalskning

Militære kilder i Russland beskyldte før angrepet Storbritannia og britisk etterretning for å ha vært delaktige i å iscenesette angrepet mot Douma, og at beskyldningene fra Vesten om bruk av kjemiske våpen mot den da opprørskontrollerte byen er falske.

Den britiske statsministeren avviste argumentet om at et angrep med kjemiske våpen ikke har funnet sted.

– Vi har vurdert rapporter fra åpne kilder, vi har vurdert bilder og videoer, vi har vurdert vitnesbyrd og konklusjoner fra hjelpearbeidere, fra organisasjoner som jobber på bakken i Syria og fra Verdens helseorganisasjon. Vi kom til den vurderingen at det ikke er mulig å iverksette en forfalskning i så stor skala, sa May.

Hun tilbakeviste Labour-leder Corbyns spørsmål om at angrepet mot innbyggerne i Douma kan være utført av andre enn regimet. Corbyn nevnte en rekke angrepsgrupper som har vært mistenkt for å ha brukt kjemiske stoffer i sin krigføring, selv om også han mente det var «mest sannsynlig» at det syriske regimet er ansvarlig.

– Vi har rapporter om utstrakt helikoptervirksomhet og at det ble brukt tønnebomber. Det er kun det syriske regimet som har slik helikopterkapasitet, sa May og mente regimet gjør alt for å skjule sporene sine, med hjelp fra Russland.

Satellite image shows the Barzah Research and Development Center after being struck in Damascus

FØR-ETTER-BILDER: Søndag publiserte selskapet Digitalglobe satellittbilder av de amerikanskledede angrepene i Syria i helgen. Bildene viser at et laboratorium utenfor Damaskus, et vitenskapssenter i hovedstaden og lagre lenger nord i landet blir lagt i ruiner.

Vil støtte diplomatiske tiltak

Den britiske statsministeren la vekt på den internasjonale støtten som er uttrykt, både fra Nato og land i regionen.

EUs utenriksministre, som møttes i dag, kom med en noe mer betinget støtte, fordi alliansefrie EU-land som Sverige mener at alle militære aksjoner mot andre lands styresmakter må godkjennes av FN.

Utenriksministrene uttrykte i den nøye utarbeidede uttalelsen at de forstod angrepet og at de støtter alle tiltak for å forhindre bruk av kjemiske våpen.

Frankrike har sammen med Storbritannia ført an i ønsket om handling mot Assad-regimet.

Den britiske statsministeren gjorde det klart at de støtter det franske forslaget som legges frem i FN i kveld, at Sikkerhetsrådet jobber sammen om å få til en gransking av bruk av kjemiske våpen, beskyttelse av sivile samt å få til en politisk avtale om konflikten i Syria.

Frankrike ber om at Storbritannia, Frankrike, Jordan, Saudi-Arabia og USA, som støtter opposisjonen i Syria, går inn i forhandlinger med Tyrkia og Assads allierte, Iran og Russland, for å få til en løsning som kan gjøre slutt på krigen.

SISTE NYTT

Siste nytt