Hopp til innhold

May: – Forferdelig og kvalmende feighet

Britenes statsminister Theresa May sier angrepet i Manchester skiller seg ut, selv om alle terrorangrep er uttrykk for feighet.

I sin tale i dag sier May at politiet har identiteten til personen som utførte angrepet, men at ikke de kan gå ut med navn på nåværende tidspunkt.

Theresa May kommenterer angrepet utenfor statsministerboligen i Downing Street.

– Det er nå ingen tvil om at Manchester og Stortbritannia har blitt rammet av et terrorangrep, som var kaldt og rettet mot noen av de yngste i samfunnet, sier May til pressen etter et krisemøte i 10 Downing Street.

Hun bekrefter at det var én gjerningsmann som detonerte en bombe ved inngangen til Manchester Arena. Politiet kjenner mannens identitet, men vil foreløpig ikke gå ut med navnet.

– Hvis andre er medansvarlige, må de få sin straff. Vi tror angrepet ble utført av én mann, men vi må finne ut om han handlet alene eller som del av en større gruppe. Det vil ta tid å slå det fast, sier May.

Kalkulert

Angrepet skjedde ved utgangen fra Manchester Arena, like etter at popstjernen Ariana Grande hadde gått av scenen og publikummere begynte å forlate arenaen.

– Alle terrorangrep er feige angrep på uskyldige mennesker. Men dette skiller seg ut med sin forferdelige og kvalmende feighet, sier May.

– Angrepet var kalkulert for å ramme så mange som mulig og å drepe vilkårlig, understreker hun.

Politiet har bekreftet at gjerningsmannen tok 22 liv i angrepet, flere av dem var barn.

Verste terror i Nord-England

Statsministeren sier hun vil reise til Manchester for å møte politistyrkene og andre som bidrar til hjelpearbeidet og etterforskningen.

Åtte sykehus i Manchester-området behandler de 59 menneskene som er såret.

– Det er et av de verste terrorangrepene vi har opplevd. Selv om Manchester har blitt rammet tidligere, er dette det verste som noensinne har rammet Nord-England, sier hun.

– I dag minnes vi de som døde og feirer de som hjalp til. Trygge i vissheten om at terroristene aldri vil vinne, og at våre verdier, vårt land, og vår livsstil alltid vil vinne fram, sier May.

SISTE NYTT

Siste nytt