Hopp til innhold

May vil utsette brexit enda en gang

LONDON (NRK) Statsminister Theresa May vil ha nok en utsettelse for å bli enige om hvordan landet skal forlate EU. Samtidig inviterer hun Labour-leder Jeremy Corbyn til forhandlinger for å finne en løsning.

Storbritannias statsminister Theresa May

Storbritannias statsminister Theresa May måtte nok en gang kunngjøre at britene trenger mer tid for å bli enige om hvordan de skal forlate EU.

Foto: Jack Taylor / AFP

– Vi trenger en avklaring. Debatten om hvordan vi skal forlate EU kan ikke dra ut måned etter måned, sa statsministeren på en direktesendt pressekonferanse.

– Noen er nå så lei at de ønsker at vi forlater unionen uten en avtale. Til tross for at representantene i Underhuset har gjort sitt beste, er vi ikke nærmere en avklaring. Og denne splittelsen setter parlamentet under et voldsomt press.

– Jeg vil derfor holde samtaler på tvers av partilinjene for å formulere en avtale vi kan enes om, sa May.

Sju timers langt krisemøte

Regjeringen hadde da sittet sammen i over sju timer og diskutert neste steg i brexit-prosessen etter at nær sagt alle alternativer, inkludert statsminister Theresa Mays uttredelses- og overgangsavtale, er stemt ned.

Regjeringens medlemmer var ifølge britiske medier imidlertid ikke enige om hva dette steget skulle være eller innebære.

Statsrådene Caroline Nokes, Damian Hinds og Amber Rudd forlater Downing Street 10

Statsrådene Caroline Nokes, Damian Hinds og Amber Rudd tar seg tid til å hilse på statsministerkatten Larry i det de forlater Downing Street 10 etter det sju timer lange møtet.

Foto: Tolga Akmen / AFP

Det resulterte i at møtet varte flere timer på overtid, med statsrådsbilene på vent utenfor statsministerboligen Downing Street nummer 10.

Regjeringen endte altså med å be EU om enda en utsettelse for sin uttreden, utover den nåværende fristen på 12. april.

– Å tre ut av EU med en avtale er den beste løsningen, så vi vil ha behov for en ytterligere forlengelse av artikkel 50, men en som er så kortvarig som mulig, sa May, som la til at hun tok dette grepet for å løse den fastlåste situasjonen.

Lederen for det største opposisjonspartiet, Jeremy Corbyn, skal altså inviteres til forhandlinger, for å se om regjeringen og opposisjonen kan enes om en løsning.

Mykere brexit

Et kompromiss mellom regjeringen og det britiske arbeiderpartiet vil trolig føre til at Storbritannia i lang tid fremover vil være tettere knyttet til EU enn planlagt.

Partileder Jeremy Corbyn var raskt ute med et svar på Mays invitasjon. Han er mer enn villig til å møte statsministeren, for å se om de kan komme frem til en omforent løsning.

Han mener en mulig avtale bør legges frem for avstemning så raskt som mulig, for en «no deal»-utgang.

Labour-leder Jeremy Corbyn

Labour-leder Jeremy Corbyn sier at han vil lete etter løsninger sammen med statsminister Theresa May.

Foto: Isabel Infantes / AFP

Et fremtredende Labour-medlem var uansett raskt ute og sa at May må gi klare tegn på at hun er villig til å strekke seg lenger enn sin utmeldelsesavtale, som er stemt ned tre ganger i Underhuset.

Statsminister May har i to år sagt nei til medlemskap både i EUs tollunion og det indre marked, mens Labour ønsker at Storbritannia skal være med i EUs tollunion.

Det vil være bra for det britiske næringslivet, ifølge opposisjonen, som også krever at Storbritannia forplikter seg til å følge EUs regelverk blant annet når det gjelder arbeidsfolks rettigheter, miljø- og forbrukerrettigheter.

Et medlemskap i tollunionen vil også sørge for en åpen handel på grensen mellom Nord-Irland og Irland, som har vært en stor utfordring i forhandlingene med EU.

Et forslag om at Storbritannia skal være med i EUs tollunion falt med bare tre stemmer i Underhuset i går.

Det er lett å gå seg vill i den innviklede brexit-prosessen, her er en artikkel som forklarer den.

Kan bli en «mykere» brexit

Statsrådsavganger i vente

Etter «heldagskrisemøtet» i Downing Street, ser det nå ut til at de i regjeringen som ønsker en mykere brexit har trukket det lengste strået.

Men beslutningen om å gjøre en avtale med Labour, er ventet å hisse opp de harde brexit-forkjemperne i regjeringen og i Det konservative partiet som ønsker et så klart brudd med EU som mulig.

Lederen for de harde brexit'erne Jacob Rees-Mogg kalte Mays nye plan «svært utilfredsstillende» og «ikke i nasjonens interesse». I tillegg bryter den med resultatet fra folkeavstemningen.

Han serverte nok et stikk til May ved å si at det finnes ledere som velger å gå sammen med opposisjonen fremfor å stå sammen med sine egne, hvis de sistenevnte ikke blindt følger statsministerens fortrukne løsning.

Tidligere utenriksminister Boris Johnson sier Mays plan er det samme som å overlate bestemmelsesretten til EU for all fremtid.

Det er ventet at flere medlemmer av regjeringen vil eller må gå av som følge av dagens snuoperasjon.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt