Hopp til innhold

May vil ikke ha en «norsk» løsning

LONDON (NRK): Det britiske folket kan ikke godta en EØS-avtale, sier Storbritannias statsminister Theresa May i en tale.

- Et slikt tap av demokratisk kontroll kan ikke fungere for det britiske folket

AVVISER EØS-AVTALE: – En EØS-løsning innebærer at man får ta del i EUs indre marked, men må bare godta alle EUs lover. Et slikt tap av demokratisk kontroll kan ikke fungere for det britiske folket, sier Theresa May.

Det er to løsninger som blir skissert, en EØS-løsning eller en kanadisk løsning, sa Theresa May i sin tale ved Santa Maria Novell-kirken i Firenze i ettermiddag.

Men hun gjorde det klart at Storbritannia ikke vil ha noen av delene.

– Ingen av delene er bra. En EØS-løsning innebærer at man får ta del i EUs indre marked, men må bare godta alle EUs lover, og det kan ikke det britiske folket godta, sier May.

Hun sa samtidig at hun heller ikke ønsker seg en handelsavtale lik den Canada har fått med EU.

– Det er fordi vi allerede er en stor handelspartner med EU og har allerede et sett regelverk for tollfri handel som vi kan bygge videre på, sier May.

Storbritannia er altså interessert i å finne nye måter å organisere handelen på. Noen detaljer kom likevel ikke.

– Vi åpner et nytt kapittel i forholdet mellom EU og Storbritannia, sa May.

Ber om en overgangsfase på to år

Storbritannias statsminister ba også EU om å få en overgangsperiode på to år etter brexit i 2019 der de fortsatt har tilgang til det indre marked.

Britene frykter nemlig at næringslivet vil «falle utenfor stupet» idet brexit er et faktum i 2019. De risikerer nemlig å bli stående uten noen kjøreregler for videre handel med Europa.

Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to attend Prime Minister's Questions, in London

Statsminister Theresa May ønsker en to års overgangsfase med EU etter brexit, der britene fortsatt har tilgang til EUs indre marked.

Foto: Peter Nicholls / Reuters

\

Et fortsatt medlemskap i det indre marked betyr blant annet at varer og tjenester kan kjøpes og selges fritt over landegrensene blant EU-landene som er med.

Men det kan også bety at britene må godta at arbeidsfolk fritt kan flytte til Storbritannia for å ta seg jobb, noe EU-skeptikerne er i mot.

Men May gjorde det klart at det kun dreier seg om en overgangsfase, og at britene ikke kan være en del av det indre marked fordi da må de godta forpliktelser, som de ikke er enige i.

Lovte ingen pengesum

Det var ventet at May kunne komme til å tilby å betale 20 milliarder euro til EU som betaling for å være med i det indre marked i en overgangsfase.

Men i talen ble det ikke nevnt noen slik sum.

Downing Street

Utenriksminister Boris Johnson (t.v.) og finansminister Philip Hammond (t.h.) kom smilende ut fra møte i Downning Street torsdag. I virkeligheten står de steilt mot hverandre i spørsmålet om brexit.

Foto: Chris J Ratcliffe / AFP

Har fått advarsel fra EU

Talen holdes for en gruppe næringslivsledere, men er i virkeligheten myntet på EUs resterende 27 ledere.

Forhandlingene har gått i stå, og meningen med dagens tale er å få satt fart i brexit-prosessen igjen.

EUs brexitsjef Michel Barnier

EUs brexitsjef Michel Barnier konstaterte 31. august at det ikke er gjort noen framskritt i forhandlingene mellom Storbritannia og EU. Torsdag advarte han om at britene må komme med noen gode tilbud.

Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Både «skilsmisse-regningen», statusen til tre millioner EU borgere i Storbritannia etter brexit, og irske-grensen, må være avklart før man kan starte forhandlinger om en ny handelsavtale.

EUs brexitsjef Michel Barnier advarte torsdag om at britenes tilbud må være gode nok til at man er villig til å gå videre med samtalene som er planlagt fra mandag neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt