Hopp til innhold

Mattis truer Nord-Korea med «massiv millitær respons»

Den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis advarer Nord-Korea og sier at trusler mot USA eller landets allierte vil bli møtt med en «massiv millitær respons».

 “We’ll see” svarte Donald Trump da han etter gudstjeneste i dag ble spurt om han kommer til å angripe NOrd-Korea

Da Trump blir spurt om USA vil angripe Nord-Korea svarer han «vi får se».

James Mattis

Den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis advarer Nord-Korea.

Foto: John Thys / AFP

Videre sier forsvarsministeren at de har mulighet til å forsvare seg selv og sine allierte, Sør-Korea og Japan.

– Enhver trussel mot oss eller våre allierte vil bli møtt med en massiv militær respons. Vi har ikke hensikt i å utslette Nord-Korea fullstendig, men vi har mange muligheter til å gjøre det.

Det er krisemøte i Det hvite hus søndag etter at Nord-Korea prøvesprengte en hydrogenbombe søndag morgen norsk tid.

Søndag kveld skriver president Trump på Twitter at USA vurderer, blant andre alternativer, å stoppe all handel med land som gjør forretninger med Nord-Korea.

Da Trump blir spurt om USA vil angripe Nord-Korea svarer han «vi får se». President Trump truer med å kutte handel med alle land som handler med Nord-Korea. Blant dem er Kina og India.

Donald Trump

USAs president Donald Trump sier at de vurderer å stanse all handel med land som driver handel med Nord-Korea.

Foto: Susan Walsh / AP

Av landene som driver handel med Nord-Korea, er Kina størst. OECs tall fra 2015 viser at 85 prosent av all import i det lukkede landet kommer fra Kina. Også India, Russland, Thailand, Filippinene, og Mexico eksporterer varer til Nord-Korea.

Av eksport er Kina også den største mottakeren, med 83 av all eksport fra Nord-Korea. Også India, Pakistan, og Saudi-Arabia er blant landene som mottar varer fra Nord-Korea.

Advarer om angrep

Den republikanske senatoren Lindsey Graham sier til BBC at et amerikansk angrep er uunngåelig om ikke Kim Jong-un stoppes.

– Jeg er sikker på at om Kim Jong-un fortsetter å utvikle missilteknologi som kan treffe USA, og om diplomatiet feiler i å stoppe han, kommer det til å bli utført et angrep av USA mot Nord-Koreas våpensystemer.

Senatoren sier at han forventer det verste.

– Jeg forventer at om vi slipper en bombe, vil Nord-Korea angripe Sør-Korea og Japan, sier Graham som mener dette vil føre til katastrofale ødeleggelser.

– Forsterk sanksjonene

Tidligere CIA-direktør Michael Hayden sier i et intervju med CNN at den beste løsningen for å få kontroll på Nord-Korea er å få Kina til å forsterke sine sanksjoner.

– Jeg tror at det kanskje er på tide å virkelig si ifra om at vi ser veldig seriøst på Kinas sanksjoner mot Nord-Korea. Nord-Korea er avhengig av Kina for energi, og Kinas sanksjoner kan være avgjørende.

Fordømmer sprengingen

Atomprøvesprengingen i Nord-Korea natt til søndag er den største som er registrert i landet så langt. Det norske seismiske observatoriet NORSAR sier hydrogenbomben er ti ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben.

Flere statsledere har fordømt prøvesprengningen. Blant dem er Erna Solberg, som mener det er en skremmende utvikling i Nord-Korea.

– Rettet mot Kina

Selv om Hayden ser alvorlig på prøvesprengningen tror han ikke Nord-Koreas opptreden søndag var rettet mot amerikanerne.

– Jeg tror den var rettet mot kineserne. Jeg tror at dette var Kim Jong-un som sa til Xi Jinping at «du kan ikke stoppe meg».

Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping er enige om å håndtere Nord-Koreas prøvesprengning på en passende måte, og landene skal være enige om å holde tett kontakt og koordinering om den nye situasjonen på Koreahalvøya.

SISTE NYTT

Siste nytt