Hopp til innhold

Matpriser truer 100 millioner mennesker

Prisen på brød er mer enn doblet i de fleste fattige land det siste året. Desperasjonen tiltar, og matprisene må nå settes øverst på dagsordenen, ber flere internasjonale ledere.

Poteter, pasta og ris
Foto: Scanpix / SCANPIX

100 millioner mennesker kan bli tvunget inn i dypere fattigdom når prisene går i været, frykter Verdensbankens president Robert Zoellick.

– Vi må omsette ordene i handling nå, slik at vi kan skaffe mat til sultne mager, sa presidenten ved avslutningen av møtet i Det internasjonale pengefondets og Verdensbankens utviklingskomité søndag.

Dagsorden

Den globale kredittkrisen har fått mye oppmerksomhet de siste månedene, men nå tar både Zoellick og Storbritannias statsminister Gordon Brown til orde for at matprisene må settes øverst på den internasjonale dagsordenen. Brown vil diskutere problemet med G8-landene, men Verdensbankens sjef mener dette er for seint.

– G8-møtet er i juni, og for å være helt ærlig kan vi ikke vente så lenge, sier han.

De globale matprisene har steget med 83 prosent i løpet av de tre siste årene. På bare to måneder har prisen på ris steget med om lag 75 prosent, mens prisen på hvete har steget med hele 120 prosent i løpet av det siste året.

Frykten er at de økte matprisene skal øke tallet på tilfeller av feilernæring og sult drastisk.

Opptøyer

Frustrasjon og sinne over stigende priser har den siste tiden ført til blodige opptøyer i Haiti, og i helgen måtte statsministeren gå. De økte prisene har også ført til protester i Kamerun, Niger, Burkina Faso, Indonesia og Filippinene.

Protester og opptøyer som følge av matmangel kan komme til å true stabiliteten i en rekke fattige land fremover.

– Dersom prisene på matvarer fortsetter å stige som de gjør i dag, vil konsekvensene være fryktelige, sa IMF-direktør Dominique Strauss-Kahn på IMFs vårmøte i Washington i helgen.

Verre krise

Bistandsarbeidere i Haiti sier de frykter at matkrisen kommer til å bli verre. Landets avhengighet av importert mat og den store arbeidsledigheten kan ikke løses kortsiktig, og dermed vil uroen mest sannsynlig fortsette, sier leder Mamadou Mbaye i FNs matvareprogram WFP i Haiti.

Desperasjonen i Haiti sprer seg nå fra slumområdene til de fattige som har arbeid, men tjener svært lite, sier Bill Canny i organisasjonen Catholic Relief Services.

Verdensbanken vedtok søndag å gi ytterligere 10 millioner dollar til Haiti for å bedre mattilgangen i et land der kronisk sult rammer mange av innbyggerne.

SISTE NYTT

Siste nytt