Tilbyr Zimbabwe billige matkurver

Myndighetene i Zimbabwe har begynt å sende ut sterkt subsidiert mat i landet, for å bekjempe sult og den høye inflasjonen.

Food hamps

Zimbawiske soldater skal dele ut matkurver til innbyggerne.

Foto: AARON UFUMELI / AFP

På onsdag ble det kunngjort at Zimbabwes årlige innflasjonsrate hadde økt til 2,2 millioner prosent. Nå har myndighetene satt i gang et matvareprosjekt for å hjelpe innbyggerne.

LES OGSÅ: Inflasjon på 2,2 millioner prosent

Tomme butikkhyller

De økende kostnadene tvinger forhandlere til å heve prisene på varer flere ganger om dagen. Den statlige avisa The Herald, skriver at en kurv med mat til en familie på seks for en måned, nå koster det samme som en loff. I de fleste matvarebutikkene står hyllene tomme på bakgrunn av en priskontroll myndighetene satte i gang for ett år siden. Det er nå stor mangel på kjøtt, mais, olje, drivstoff og andre basisvarer.

Nå sier president Robert Mugabe at tiden med uberettigede prisøkninger er over. Han har selv satt i gang et prosjekt for å bekjempe den høye inflasjonen, der han tilbyr landet matkurver til en billig penge.

Kan betale senere

Matkurvene er ment for alle husholdninger og vil bli fordelt på alle lokale sentere rundt i landet av myndighetene. Matkurvene innholder matolje, såpe, mel og maismåltid. Familier som ikke har råd til å betale for matkurven, kan betale senere.

- Dette er et politisk steg vi har tatt slik at vi i mellomtiden kan iverksette andre strategier for å forbedre livene til våre landsmenn, sier sentralbanksjef Gideon Gono til BBC.

På svartebørsen

- Myndighetene er ikke i nærheten av å møte folkets krav. Matkurvene vil bli solgt, men alt vil havne på svartbørsen, sa en zimbawisk tjenestemann.

Han sikter til "people's shops", statlige butikker som ble åpnet den 27 juni hvor varer ble solgt til en lav pris. Flere tusen mennesker dannet køer utenfor butikkene og kjøpte så mye mat de klarte for så å selge dem til en høyere pris på det svarte markedet.

SISTE NYTT

Siste nytt