NRK Meny
Normal

Mastercard hever blokaden av donasjoner til Wikileaks

Siden desember 2010 har Mastercard blokkert donasjoner til Wikileaks. Nå har betalingsgiganten åpnet linjene til varslerorganisasjonen.

Edward Snowden, Julian Assange

Wikileaks, med grunnlegger Julian Assange (t.h.), kan igjen motta donasjoner via Mastercard. Men det er usikkert om noen av pengene vil komme varsler Edward Snowden (innfelt) til gode.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Det er Wikileaks selv som bekrefter nyheten gjennom en pressemelding på organisasjonens nettsider.

– Dette er for meg en stor seier for oss i kampen mot finansinstitusjonene som har gått til angrep på oss, sier talsmann Kristinn Hrafnsson til Reuters.

Assange og Patiño

Julian Assange oppholder seg for tiden på Ecuadors ambassade i London. Her er han sammen med Ecuadors utenriksminister Ricardo Patiño.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Blokkert etter diplomatilekkasjer

Donasjoner til Wikileaks gjennom betalingssystemene til Visa og Mastercard ble på oppfordring fra amerikanske myndigheter stoppet for nesten tre år siden.

Bakgrunnen for blokaden var Wikileaks store lekkasjer av hemmeligstemplet informasjon fra USAs utenriksstasjoner.

Også andre betalingstilbydere slik som Paypal, Bank of America og Western Union stoppet også strømmen av penger til varslerorganisasjonen.

Paypal innrømmet at de hadde handlet på vegne av myndighetene i USA, som hevdet Wikileaks' handlet i strid med amerikansk lov.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bradley Manning

Wikileaks har bygget opp et svært anstrengt forhold til amerikanske myndigheter, blant annet ved å frigjøre hemmeligstemplede dokumenter som angivelig skal ha blitt lekket av den amerikanske soldaten Bradley Manning (bildet).

Foto: GARY CAMERON / Reuters

Vant i høyesterett

Grunnen til at Mastercard nå hever blokaden skal være en høyesterettsdom i det islandske rettssystemet fra slutten av april i år.

Island har vist seg å være en viktig brikke i Wikileaks spill på grunn av landets tradisjon for å forsvare ytringsfriheten på internett.

Da blokaden ble opprettet i 2010 hadde Wikileaks bare en linje for donasjoner via kredittkort. Den gikk til Island.

På Island blir donasjonene til Wikileaks behandlet av en leverandør ved navn Datacell. 24. april i år vant Datacell et søksmål mot Visa og Mastercards lokale partner Valitor.

Saken hadde da gått helt til høyesterett, som dømte imot betalingsselskapene og ba dem om å åpne opp på ny for donasjoner til Wikileaks.

– Var aldri ulovlig

Siden da har det hersket usikkerhet om Visa, Mastercard og Valitor ville høre på befalingen fra høyesterett. Men i går ble det altså klart at Mastercard hadde åpnet linjene.

– Dette betyr at vi kan fortsette å behandle donasjoner til Wikileaks så lenge vi ønsker. Vi har aldri gjort noe ulovlig, sier daglig leder Andreas Fink i Datacell.

Ifølge Fink behandlet Datacell forut for blokaden betalingsformidlinger til Wikileaks på omkring 70 000 euro om dagen. Det tilsvarer rundt 550 000 norske kroner.

Ingen penger til Snowden

Wikileaks skal ha mistet 95 prosent av sine donasjoner etter at Visa og Mastercard kuttet forbindelsen.

Visa skal ifølge Reuters også innen kort tid etterkomme pålegget fra den islandske høyesteretten. Ifølge Wikileaks er donasjoner gjennom Paypal fortsatt sperret.

Donasjonene til Wikileaks går ifølge talsmann Hrafnsson i hovedsak til å betale for bruk av servere, lønninger og andre administrative formål.

Wikileaks har den siste tiden også blitt knyttet til varsler Edward Snowden, som oppholder seg på en flyplass i Moskva. Hrafnsson tror ikke at noen av Wikileaks midler vil komme Snowden til gode.

Ifølge Hrafnsson kommer også kostnadene knyttet til rettsprosessen rundt Wikileaks-grunnlegger Julian Assange fra et separat fond.

Les også:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt