Massivt underskudd for Boeing

For første gang på over 20 år går flyprodusenten Boeing med tap. Selskapet lider fortsatt etter ulykkene som rammet to 737 Max-fly.

Boeing 737 Max-fly parkert i USA

TAPER PENGER: Boeing har slitt kraftig etter to ulykker med selskapets 737 MAX 8-fly som krevde til sammen 346 menneskeliv.

Foto: DAVID RYDER

Boeing rapporterer et tap på 5,8 milliarder kroner i fjor. Det er første gang siden 1997 at den amerikanske industrigiganten går i underskudd i årsresultatet.

Flyprodusenten leverte bare 79 fly til ulike flyselskap i løpet av fjoråret, i forhold til 238 fly året før. Det er en nedgang på 67 prosent.

Da Boeing la fram sitt årsresultat onsdag, ble det også klart at selskapet igjen kutter i produksjonen av selskapets 787 Dreamliner-fly.

Rammet av ulykker

Den amerikanske flyprodusenten har slitt kraftig etter to ulykker med selskapets 737 Max 8-fly som krevde til sammen 346 menneskeliv. Flyene har stått på bakken siden mars i fjor.

Flyulykkene utenfor kysten av Indonesia og i Etiopia ga ei stygg ripe i lakken til flyprodusenten, og førte til at selskapet ble etterforsket av flymyndighetene i USA.

Boeing har siden arbeidet med å finne og utbedre feil ved flyet og venter fortsatt på tillatelse fra amerikanske luftfartsmyndigheter (FAA) til å ta flytypen i bruk igjen.

Lille julaften i fjor måtte toppsjefen Dennis Muilenburg gå av etter de to tragiske flystyrtene.

Flynekten helt til sommeren

Norwegian sliter også på grunn av ulykkene med 737 Max-flyene. Selskapet har 18 fly av denne typen som står på bakken. Dette vil antagelig fortsette inn i sommersesongen og føre til ny ekstraregning for leie av reservefly.

Forrige uke meldte nemlig Boeing at flymodellen 737 Max ikke vil være tilbake i normal trafikk før tidligst til sommeren.

Norwegian må antagelig leie mindre drivstoffeffektive erstatningsfly og eget mannskap for å få passasjerene frem i den kommende sommertrafikken.

SISTE NYTT

Siste nytt