NRK Meny
Normal

– Snart kan jeg endelig senke skuldrene igjen

Jarle Andhøy og mannskapet på Nilaya har avsluttet søket etter Berserk. – Det er en enorm lettelse, sier Samuel Massies mor.

Samuel Massie og Anne Marie Uldvolden

Samuel Massies mor Anne Marie Uldvolden fikk gladnyheten i går. Sønnen hennes er på vei hjem.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD/AFP/NRK

Samuel Massie, Jarle Andhøy og resten av mannskapet om bord i Nilaya har avsluttet søket etter Berserk i Sørishavet, og vendt nesen hjemover.

Hjemme i Bergen sitter en lettet, men fortsatt bekymret mor. Anne Marie Uldvolden har fryktet det verste siden sønnen Samuel Massie la ut på ny ekspedisjon i januar, og er sjeleglad for at han nå er på vei hjem.

– Det har vært veldig tøft. Nå kan jeg endelig begynne å senke skuldrene igjen, sier Anne Marie Uldvolden til NRK.no.

Uldvolden snakket med sin 19-år gamle sønn senest i går. Da la han fram gladnyheten over satellitt-telefon.

– Samuel ringte og sa at de var på vei tilbake. Jeg ble kjempeglad. Jeg er så glad i ham, sier Uldvolden.

– Vettskremt

I januar la Massie, Andhøy og det øvrige mannskapet ut fra New Zealand med kurs mot Rosshavet og Antarktis. Målet med turen var å finne ut hva som skjedde da seilbåten «Berserk» forsvant for ett år siden.

De har reist rundt i Rosshavet på leting etter gjenstander, vrakrester og andre indikasjoner på hva som kan ha skjedd med båten. Mannskapet skal ha søkt på de stedene som var planlagt, og føler derfor at de har gjort det de kan, ifølge Andhøys advokat Nils Jørgen Vordal.

Men før de kommer til tryggere farvann, skal de gjennom et isbelte på 200 nautiske mil.

– Jeg er og har vært vettskremt, men jeg må holde følelsene i sjakk. Det er veldig godt at de nå er på vei ut mens det ennå er tid, sier Uldvolden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Samuel blir spurt om han vil bli med til Sørpolen

Uldvolden har tillit til Jarle Andhøy som kaptein. – Jeg hadde aldri latt Samuel reise med ham om jeg ikke stolte på Jarle, sier Uldvolden.

Foto: Widescreen

– Ble ikke manipulert

Ifølge Uldvolden brukte Samuel Massie lang tid på å vurdere om han skulle bli med Andhøy til Antarktis igjen, eller ikke.

– Han har ikke blitt presset eller manipulert av Andhøy slik mange har skrevet. Han bestemte seg like før jul for at han skulle bli med. Da hadde han tenkt seg nøye om i over et år, sier Uldvolden.

Hun har forståelse for valget sønnen tok.

– Det er noe han følte han måtte gjøre for å komme videre i livet. Min angst kan ikke stoppe hans liv. Men det er klart jeg har blitt påvirket når folk sier at han har bedt om å dø ved å reise dit, sier Uldvolden.

Bersrk forsvant i Sørishavet 22. februar 2011, med tre av besetningen på fem. De to nordmennene Robert Skaanes (34) fra Trondheim og Tom Gisle Bellika (36) fra Oslo, samt sørafrikaneren Leonard J. Banks (32) forsvant med båten. Kaptein Jarle Andhøy og Samuel Massie befant seg på samme tidspunkt på land.

– Samuel sa klart ifra til meg: Jeg reiser ikke for å dø, jeg reiser for å overleve, forteller Uldvolden.

Når det kommer til Jarle Andhøy, har Uldvolden tillit til kapteinen.

– Jeg har full tillit til ham og hans kunnskap på sjøen, sier Uldvolden.

– Vil møte mannskapet i Argentina

Ifølge Uldvolden planlegger Andhøy og mannskapet å legge til kai i Argentina i april.

– Det tar noen uker, og kommer an på vær vind. Slik som planen er har de tenkt å komme tilbake i april. Samuel har eksamener i mai, sier hun.

Uldvolden beskriver sønnen som en rolig og sympatisk gutt. Hun forventet ikke at sønnen skulle bli så eventyrlysten som han har blitt de siste årene.

– Han er nok bitt av basillen, og har fått smaken på opplevelser.

– Jeg har lyst til å reise til Argentina og møte ham. Men det kan fort bli forandret, siden disse guttene forandrer planene sine ofte, sier Uldvolden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt