Massemønstring i Barcelona

BARCELONA/OSLO (NRK): Separatister i Catalonia har oppfordret til generalstreik og nye protester mot fengselsdommene mot ni katalanske politikere. Tusenvis av mennesker er på vei mot sentrum av Barcelona.

DEMONSTRERER: Det er oppfordret til generalstreik. I den største byen i Catalonia, Barcelona, er en stor folkemasse i ferd med å samle seg.

Separatister i Catalonia har oppfordret til generalstreik og nye protester mot fengselsdommene fra mandag denne uken.

Fredag morgen var det fem store menneskemengder på vei inn mot sentrum av Barcelona.

Det var Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras som ble dømt til 13 års fengsel av spansk høyesterett. Han ble straffet for det som ble kalt for oppvigleri og misbruk av offentlige midler. Åtte andre politikere fikk også lengre fengselsstraffer.

Den fire måneder lange rettssaken ble omtalt som den viktigste i Spania siden Franco-diktaturet.

Reaksjonene i den katalanske uavhengighetsbevegelsen er sterke mot dommene.

– Dette er en politisk dom hvor folk har blitt dømt for å ha gitt uttrykk for sin politiske mening, sier den katalanske utenriksministeren, Alfred Bosch, i en pressemelding.

Tusenvis av mennesker sluttet seg til fem store marsjer i ulike deler av den spanske regionen. Etter planen skulle de nå frem til Barcelona i dag, der de samles til en stor felles demonstrasjon.

NRK Nyheter i Barcelona

NRK Nyheter i Barcelona

Ønsker løsrivelse fra Spania

Catalonias regionspresident, Quim Torra, har lovet å ha en ny avstemning om mindre enn to år om å løsrive seg fra Spania. Torra sa også at han fordømmer de voldelige sammenstøtene.

Spanias fungerende statsminister, Pedro Sánchez, har i dag hatt møter med flere departementer for å diskutere sikkerhetssituasjonen i den nordøstlige regionen.

Onsdag kveld ble minst 80 mennesker skadet i det som hittil har vært den mest voldelige protesten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Israel planlegger Gaza-invasjon

Israel avviser et våpenhvile-forslag fra palestinerne. Samtidig legger den israelske hæren planer for en ny bakkeinvasjon av Gazastripen.