Masseevakuering etter gigantutslipp i Los Angeles

Akkurat nå foregår den kanskje største miljøkatastrofen i USAs historie i Los Angeles, og du har mest sannsynlig ikke hørt noe om den.

Porter Ranch utenfor Los Angels

Innbyggerne i det inngjerdede boligområdet Porter Ranch er nå evakuert etter at store mengder metangass lekker fra et anlegg ved Aliso Canyon i California.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

Enorme mengder forurensende metangass lekker fra et anlegg i Aliso Canyon like utenfor Los Angeles hver eneste dag. Faktisk viser nye målinger at den nå tre måneder lange lekkasjen slipper ut 1200 tonn av klimagassen hver eneste dag.

Masseevakuering

Til nå er over 2200 familier evakuert på grunn av gassen, og ytterligere 3162 venter på å bli det i området som nå stinker som råtne egg, ifølge Los Angeles Daily News.

Og nye bilder som ble tatt med et infrarødt-kamera like før jul viser hvordan gassen spruter ut i atmosfæren.

Det er den amerikanske miljøorganisasjonen Environmental Defense Fund (EDF) som publiserte videoen like før jul og kaller den «en av de aller største miljøkatastrofene de har sett», ifølge det amerikanske nettstedet Vice News.

– Dette er den største lekkasjen vi har sett, og den kommer med en styrke og en mengde som helt utrolig, sier Tim O'Conner fra EDF til Washington Post.

Må borre ny brønn

Og ifølge Southern California Gas Company vil det ta selskapet minst tre måneder å reparere skaden som oppstod midt i oktober.

En skade som akkurat nå så står for 25 prosent av Californias totale utslipp av metangass og omtales som den største miljøkatastrofen siden eksplosjonen på boreriggen «Deepwater Horizon» i Mexicogolfen i 2010, ifølge det amerikanske nettstedet.

gasslekasje i aliso canyon

Området inn til gassanlegget er stengt og ingen uvedkommende får slippe inn.

Foto: DAVID MCNEW / Afp

Hovedproblemet er at brønnen er 2,5 kilometer dyp.

– Vårt forsøk på å stoppe lekkasjen med å pumpe væske direkte ned i brønnen har ikke fungert, så nå prøver vi å borre en ny avlastningsbrønn, sier Anna Silva fra gasselskapet til Vice.

En brønn som tidligst er ferdig i slutten av februar eller tidlig mars.

Saksøker

Nå har lokalbefolkningen anlagt et rettslig søksmål mot selskapet og krever erstatning for både lukt og evakuering.

– Ingen skal oppleve det innbyggerne i Porter Ranch nå opplever. Det er ikke bare lukten men også de potensielle helseskadene og langtidsvirkningene denne gassen kan påføre innbyggeren, sier advokat Mike Feuer.

Metan er hovedbestanddelen i naturgass og er den nest største bidragsyteren til menneskeskapte klimagassutslipp etter CO₂.

SISTE NYTT

Siste nytt