Hopp til innhold

Massedød er helt normalt

Ni tilfeller av massedød de to siste ukene. Det er faktisk litt under normalen.

Massedød

Slike scener utspiller seg hver dag, hvert år, over hele verden. Det er informasjonsalderen som gjør at de settes i sammenheng, mener Harvard-professor.

Foto: Scanpix

Petter Bøckman
Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden nyttårshelgen har verdens medier i mer eller mindre dramatiske ordelag rapportert om flere tilfeller av massedød verden over.

Det startet i Arkansas, der om lag 3000 rødvingetrupialer falt ut av himmelen. Den rapporten ble snart fulgt opp av fugledød i Falköping i Sverige, krabber i Kent i Storbritannia og fiskedød i New Zealand. I går falt 8000 turtelduer fra himmelen i Faenza i Italia, med «en mystisk flekk rundt nebbet».

Mediene spekulerer i dødsårsaker og i sammenhenger. Daily Mail i Storbritannia går så langt som å kalle det en epidemi, og på internetts mer lyssky sider har konspirasjonsteoretikerne kvesset pennene, og skylder på alt fra det amerikanske militæret, oljebransjen, jordas magnetiske nordpol på vandring, og selvfølgelig UFOer.

LES OGSÅ: - Ei skypumpe drepte fuglene
LES OGSÅ: – Fuglene har mystiske indre blødninger

De fleste er derimot skjønt enige om at verden er på vei mot sin undergang i 2012.

Men hvor uvanlig er massedød hos dyr?

Ikke i det hele tatt, ifølge en artikkel fra nyhetsbyrået AP. I snitt mottar den nasjonale viltnemnda i USA 163 tilfeller av massedød hvert år . Det betyr at det gjennomsnittlig skjer omtrent annenhver dag.

LES OGSÅ: Fant to millioner døde fisk
LES OGSÅ: Sjåfør frykter han står bak «fuglemassakre»

3000 rødvingetrupialer høres likevel mye ut, men to ganger i 1996 døde over 100 000 ender av matforgiftning i Canada. Slikt skjer over hele verden, hele tiden, ifølge ekspertene.

(Saken fortsetter under bildet)

Massedød hos ville dyr

Dette kartet viser tilfeller av massedød hos alle ville dyr i USA i 2010. I snitt får den nasjonale viltnemnda i USA 163 slike rapporter hvert år.

Foto: USGS/Google Maps

– Flott at folk bryr seg

Peter Bøckman er universitetslektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han har fulgt rapportene om massedødsfallene nøye de siste dagene.

– Hva tenker du om dekningen disse sakene har fått?

– Det er flott at folk bryr seg. Men dyr dør, sånn er det her i verden. Fugler dør, spesielt om vinteren. Nyhetene startet i USA, og hadde nyheten skjedd i Sverige aleine hadde sikkert ikke noen brydd seg, sier han.

LES OGSÅ: – Fugledøden er uvanlig og oppsiktsvekkende
LES OGSÅ: Opp mot 100 døde fugler funnet i Sverige

– Når amerikanerne får vondt i apokalypsemuskelen sin er det fort verdensnyheter av det. Når sånt skjer der borte roper de på apokalypse, mens i Sverige ringer de veterinærmyndighetene, sier Bøckman.

– Så du avlyser Jordens undergang?

– At flere dyr dør samtidig skjer hele tiden, og flere av disse sakene hadde seilt under radaren om vi ikke hadde vært klar over det første tilfellet. Men om dette skjer fire-fem ganger til de neste ukene kan man godt sette seg under kjøkkenbordet og sette på seg aluminumshatten, sier han.

– Nyheten reiser raskere enn noensinne

Den store forskjellen er at vi er langt mer koplet sammen med resten av verden nå enn tidligere, og informasjonen reiser mye fortere enn tidligere, mener biolog E.O. Wilson ved Harvard-universitetet i USA.

LES OGSÅ: Nytt regn av døde fugler i USA
LES OGSÅ: – Fuglene har truffet noe hardt

– Folk samler informasjon mye raskere enn tidligere, og det er et menneskelig instinkt å lese mysterier og vardøgr inn uvanlige hendelser. Men det er ingenting å bekymre seg for, dette er ikke tegn som tyder på at verden går mot slutten, sier han til AP.

Han synes rapporteringen er problematisk. Plutselig massedød hos dyr blir slått stort opp i verdens medier, og det overskygger rapporteringen av dyrearter som sakte dør ut på grunn av menneskelig aktivitet.

LES OGSÅ: – Fuglene har truffet noe hardt
LES OGSÅ: 100.000 døde fisker i Arkansas

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva tror du? Er Dommedag på vei, eller er dette helt normalt? Diskuter i våre kommentarfelter under.

SISTE NYTT

Siste nytt