NRK Meny
Normal

Massearrestasjoner i Baku kvelden før Eurovision-finalen

BAKU (NRK.no) Minst 60 opposisjonelle har blitt arrestert etter en demonstrasjon på havnepromenaden i Aserbajdsjans hovedstad på fredag.

Massearrestasjoner i Baku

NRK.no var vitne til at flere demonstranter ble samlet opp og kjørt vekk i biler og minibusser.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Amund Aune Nilsen, Baku
Foto: NRK

Det er kvelden før finalen i årets Eurovision Song Contest (ESC) i den glinsende byen.

Det er strålende sol og vannet i Det kaspiske havet glitrer i solskinnet. Folk går rundt og prater i mobiltelefoner og noen spiser is.

Det virker som de aller fleste koser seg og nyter dagen på den idylliske havnepromenaden i Baku. Men et sted på havnepromenaden slår idyllen sprekker.

Politiet har nemlig møtt mannsterkt opp, kledd både sivil og i uniform, for å arrestere aktivister som demonstrerer mot myndighetene i Aserbajdsjan. I over en og en halv time har politiet har stått og arrestert over flere titalls demonstranter.

Kjørt vekk i minibusser

Massearrestasjoner i Baku

De arresterte demonstrantene blir fraktet til et ukjent sted.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

NRK.no var vitne til at flere demonstranter ble samlet opp og kjørt vekk i biler og minibusser.

Rett foran øynene på NRKs journalist kommer en sivil politimann og tar tak i en mannlig demonstrant. Mannen motsetter seg arrest, stritter imot og roper ut protester. Da strømmer flere andre politimenn til, tar tak i mannen og tvinger ham inn i en ventende buss.

Det er fortsatt uklart hvor de pågrepne blir fraktet til. Flere demonstranter som ble arrestert tidligere denne uka har fortalt at politiet kjørte dem flere titalls kilometer utenfor hovedstaden, til øde områder, og satte dem av der.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Massearrestasjoner i Baku

Politiet brukte makt for å fjerne demonstranter i Baku.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Politiet oppførte seg på grunn av pressen

Blant de arresterte er opposisjonspolitikere, aktivister fra ulike grupperinger, som menneskerettskampanjen "Sing for Democracy". Den unge kvinnelige aktivisten Gulsure Mammadova, fra Aserbajdsjan Democratic Party, var en av dem.

Fuad Hasanov

Fuad Hasanov er kritisk til myndighetene i Aserbajdsjan.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

– Det er organisasjonen Public Chamber som organiserte demonstrasjonen, sier menneskerettighetsaktivisten Fuad Hasanov, leder for den ikke-statlige organisasjonen Democracy Monitor til NRK.no.

– Det var en demonstrasjon for demokratisk frihet og løslatelse av politiske fanger. Dette er det mest ordentlige politiet jeg har sett politiet oppføre seg mot demonstranter her i Baku. Hvis dere i den internasjonale pressen ikke hadde vært her nå, ville vi ha sett helt andre scener her, sier Hasanov.

Fotojournalisten Islam Shixli fra den regimekritiske avisen Azadliq ble også arrestert under dagens demonstrasjon.

Endring gjennom kunnskap

Dawn Gonzalez, en Eurovision-fan fra Canada, ble vitne til pågripelsene da hun gikk tilfeldig forbi sammen med en tyrkisk venn.

Hun synes folk inne i finalearenaen burde vite om forholdene i landet.

Ifølge flere internasjonale menneskerettsorganisasjoner er president Ilham Alijevs regime i Aserbajdsjan ett av de mest undertrykkende i hele verden.

Dawn Gonzalez

Dawn Gonzalez er forferdet over det hun har sett i Baku.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

De peker på at valgene ikke er frie, at aktivister og opposisjonelle blir fengslet, at pressefriheten har dårlige kår, at den private eiendomsretten for mange er en vits, samt at domstolene ikke er uavhengige.

– Det er synd at det må være slik. Det kan kun bli endringer, dersom folk vet mer om det som faktisk skjer i dette landet, sier Gonzalez.

Mens hun står og snakker med NRK.no, kommer en kameramann og filmer oss og personene rundt oss.

– Det er en politimann med kamera. Han har stjerner på skuldrene, sier Fuad Hasanov fra menneskerettighetsorganisasjonen Democracy Monitor.

Deretter blir vi alle vitne til at nok en demonstrant blir arrestert.

– Det er forferdelig, rett og slett, sier Gonzalez til NRK.no

Massearrestasjoner i Baku

Flere titalls demonstranter har blitt ført vekk med makt fra havnepromenaden i Baku.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt