Massakren i Garissa: Kenyaner utpekt som hovedmann

Mannen som skal være hjernen bak den grufulle studentmassakren i Garissa, beskrives som en velutdannet, stille og mild type. Han er også en fryktet hærfører.

Mohamed Mohamud i den somaliske islamistgruppa al-Shabaab

Mohamed Mohamud er en fryktet hærfører som tidligere i livet var lærer, og som ble radikalisert i voksen alder.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Den somaliske islamistgruppen Al Shabaab har tatt ansvaret for angrepet på Garissa University College, der 148 personer ble henrettet skjærtorsdag. I dag hevder gruppen at Kenyas befolkning kan vente seg flere blodbad.

Etterlyst

Nå jakter Kenya på en slank, velutdannet mann i femtiårene, som skal være hjernen bak angrepet. Han er kenyansk statsborger, men er etnisk somalier, og bærer navnet Mohamed Mohamud.

Angrep på Garissa University College

Også muslimer sørger over studentmassakren i Garissa, men frykter nå represalier fra den kristne majoriteten for ugjerningen til ekstremistene. De fleste av ofrene var kristne, men noen var også muslimer.

Foto: Ben Curtis / Ap

Kenyas mest ettersøkte mann er også kjent som Kuno, som «Dulyadin», som betyr den langarmede, og som «Gamadhere», som betyr tvehendt, skriver AFP.

Han beskrives som en stille og mild type, som opprinnelig var lærer, og som etter hvert ble rektor på en madrassa, en religiøs muslimsk skole, i Garissa.

Politiet er nå villig til å betale 1,7 millioner kroner for opplysninger som fører til at han blir pågrepet.

Ble radikalisert

Mohamud tok ikke selv del i angrepet på Garissa University College, men slik overlevende beskriver de fire angriperne, så lignet de på ham. De snakket det kenyanske språket swahili godt, og noen av vitnene mener at de kan ha vært kenyanere.

 Angrep på Garissa University College i Kenya

Pårørende i Garissa er fortvilte etter at 148 personer ble henrettet i går. Nå truer Al Shabaab med flere blodbad.

Foto: STRINGER / Reuters

De fire maskerte angriperne sprengte seg selv i lufta, men i etterkant er fem personer arrestert, mistenkt for å bidra til massakren.

En av dem, en mann fra Tanzania, ble funnet på et loft med granater. En annen skal være en kenyansk statsborger som var ansatt som sikkerhetsvakt på høyskolen.

Mohamud er fremdeles på frifot.

Ble radikalisert

Den fryktede hærføreren ble født inn i den mektige somaliske Ogaden-klanen, i Etiopia. Klanen kontrollerer området der Etiopia, Kenya og Somalia møtes, skriver AFP.

Han skal ha blitt radikalisert i voksen alder, og ha krysset grensen inn i sørlige Somalia for å bli med i en gruppe som var forløperen til Al Shabaab; Den islamistiske rettsunion.

Kenyanske soldater i Garissa

Kenya sverger å bekjempe islamistene, men i dag har Al Shabaab lovet landet flere blodbad.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

Senere ble han blant annet leder for en skrekkinngytende islamistisk enhet i Mogadishu, kalt «Jugta-Culus», eller tungvekterne. Han skal også ha stått i spissen for Somali Ras Kamboni-militsen, under krigsherren Ahmed Madobe.

Mohamud er en av to millioner kenyanere, eller seks prosent av befolkningen, som er etniske somaliere. Den muslimske minoriteten bor for det meste i den vidstrakte, fattige og uttørkede nordøstlige regionen, som Al Shabaab mener skal tilhøre Somalia.

SISTE NYTT

Siste nytt