Maskeringsforbud i Østerrike: Flere advarsler for vinterbekledning og munnbind

Siden Østerrike innførte et såkalt maskeringsforbud i oktober i fjor, er det utstedt flest advarsler til folk med munnbind, vinterklær eller som er iført dyrekostymer, ifølge bladet Profil.

Maskot

I haidrakt gikk maskoten rundt i gatene i Wien før han fikk beskjed om å ta av seg haihodet i oktober i fjor.

Foto: McShark/Warda Network

Loven som ble innført 1. oktober i fjor, krever at østerrikernes ansikter skal være synlig fra hårfestet til haken i det offentlige rom. Ifølge regjeringen skal loven, som på folkemunne blir kalt burkaforbudet, beskytte østerrikske verdier.

Innenriksminister Herbert Kickl opplyste i januar at det fram til og med slutten av desember var registrert to pågripelser knyttet til forbudet, skriver nyhetsmagasinet Profil.

Finlandshetter og kostymer

Kvinne i Østerrike

En kvinne med slør ble stoppet dagen den nye loven ble innført i Østerrike i fjor.

Foto: Barbara Gindl / AFP

Profil ba etter det om en oversikt fra landets politidistrikter, og fant at 29 personer er anmeldt på bakgrunn av forbudet så langt, skriver The Guardian.

Kun i fire tilfeller var det en kvinne iført slør som ble anmeldt, og det gjaldt da samme kvinne.

I Tyrol ble seks personer anmeldt på bakgrunn av vinterbekledning, mens flere asiatiske turister ved Schwechat-flyplassen i Wien fikk beskjed om å ta av munnbindene sine.

Politiet rundt i landet har også utstedt flere advarsler, deriblant til personer som dekket ansiktene sine med skjerf, finlandshetter eller dyrekostymer. Det endelige antallet advarsler er ikke kjent, ifølge Profil.

– Hvis denne loven skulle bidra i kampen mot konservativ islam, kan jeg bare si en ting: den er mislykket, sier Hermann Greylinger i det østerrikske politiforbundet til Profil.

Stoppet filming

En av de første bøtene etter innføringen av forbudet, fikk en mann i haikostyme.

Mannen reklamerte for en elektronikkbutikk da politiet i Wien ba han om å ta av seg masken, skrev den østerrikske lokalavisen Heute.

I slutten av oktober stanset politiet i Wien en filminnspilling foran bygget som huser landets nasjonalforsamling. Da måtte en mann utkledd som kaninen Lesko, den offisielle maskoten til nasjonalforsamlingens ungdomssatsing, ta av seg maska.

Norsk forbud

Fredag la tre statsråder i Norge fram regjeringens forslag om forbud mot ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner.

Forbudet skal gjelde plagg som dekker ansiktet, og det nevnes både finlandshette, masker og nikab. Det er dermed annerledes enn det østerrikske forbudet.

Det er ventet at forslaget får flertall i Stortinget.

SISTE NYTT

Siste nytt