NRK Meny
Normal

Maryam (4) etterlyst i Bagdad

Det svenske politiet etterlyser fire år gamle Maryam Ali Abdulhadi i Bagdad. Nå jobber etterforskerne med å finne ut hvordan jenta ble ført ut av Sverige.

Fire år gamle Maryam Ali Abdulhadi ble bortført på Gustav Adolfs torg i Malmö

Fire år gamle Maryam Ali Abdulhadi ble bortført på Gustav Adolfs torg i Malmö på nyttårsaften.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Etterlysningen til Iraks hovedstad Bagdad er sendt via Interpol, skriver den svenske avisen Expressen .

Fått inn over 30 tips om Maryam

Fire år gamle Maryam forsvant like etter midnatt på nyttårsaften , da hun sto sammen med familien for å se på nyttårsrakettende på Gustav Adolfs torg i Malmö sentrum.

Politifolk samles på Mäster Johansgatan i Malmø under letingen etter en forsvunnen jente (4)

Politiet leter etter Maryam i Malmö.

Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

Ni over halv ett på natten fikk Skånepolitiet melding om at jenta var savnet, og kom raskt til stedet og satte i gang leting i portrom og i Malmö-kanalene. Over 40 personer deltok i letingen gjennom hele natten og hele dagen etter, før politiet begynte å konsentrere seg om å følge opp tips da mørket igjen falt på.

Så langt har politiet fått rundt 30 tips, og så sent som i går patruljerte Skånepolitiet fremdeles Gustav Adolfs torg i håp om å få inn flere opplysninger omkring forsvinningen av Maryam.

– Faren leide to menn til bortføringen

På lørdag fikk moren en telefon fra Irak, med beskjed om at datteren hadde det bra.

Ifølge moren, Wafa Haider Kalaf, er det Maryams far som står bak bortføringen, og han skal ha leid to menn til å gjennomføre handlingen.

– Jeg fikk snakke med Mayam, og hun sa «Hvor er du, mamma?». Hun forsto ikke hva som hadde skjedd, men var glad for å høre stemmen min, fortalte mamma Wafa Haider Kalaf på lørdag.

Vet ikke hvordan hun kom ut fra Sverige

Politiet fortsetter nå med å gå gjennom tips og gjennomfører fremdeles avhør i saken. Ifølge Anders Gustavsson i politiet er det fremdeles biter som mangler for at at puslespillet skal gå opp.

Maryam på forsiden av Expressen

Saken har fått stor oppmerksomhet i svenske medier.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Vi sjekker passasjerlistene på Sturups flyplass og på Kastrup. Det er også mulig at de kom seg til Tyskland, og har flydd fra Hamburg eller Berlin, og vi sjekker også denne muligheten, sier Gustavsson til Expressen.

Skånepolitiet skal ha fått indikasjoner om at Maryam ble ført ut av landet allerede på fredag, og det har kommet kritikk for at de ikke sendte ut en etterlysning allerede da. Nå er etterlysningen sendt ut.

– Vi har sendt en etterlysning av jenta til Bagdad via Interpol. Så langt har ikke politiet fått noen tilbakemelding derfra, sier Gustavsson.

Vil få problemer med å hente Maryam tilbake

Gustavsson vil ikke kommentere om faren til Maryam er mistenkt for noe kriminelt, men sier at politiet ikke har vært i kontakt med ham. Politiet har heller ikke vært i kontakt med den svenske ambassaden, men har snakket med utenriksdepartementet.

Gustav Adolfs torg i Malmö

På dette torget forsvant fire år gamle Maryam på nyttårsaften.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Av Sveriges UD får Expressen beskjed om at de der normalt ikke kommenterer enkeltsaker. Men pressekontakt Ellinor Lundmark sier at UD i slike typer saker setter ambassaden i kontakt med den forelderen som har bortført barnet, for å få til et samarbeid.

– Men det er for tidlig å si noe konkret i denne saken. Vi vet for lite om hva som har skjedd, og det er fremdeles en politisak, sier Lundmark.

Irak er ikke blant de landene som har skrevet under på Haagkonvensjonen, og det kan derfor uansett bli vanskelig å få Maryam tilbake til Sverige dersom det stemmer at hun nå befinner seg i Bagdad.

I Haagkonvensjonen er det regler for hvordan man skal håndtere saker der barn er bortført.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt