Hopp til innhold

Marwan (4) flyktet gjennom ørkenen til Jordan, men han var ikke alene

Det hjerteskjærende bildet av den syriske gutten Marwan (4) som ble hjulpet av FN-personell i Jordan-ørkenen, gikk verden rundt. Men et nytt bilde fra samme dag gir en ny dimensjon til historien.

Marwan (4) krysser ørkenen

Bildet av Marwan (4) som krysset ørkenen, var et av de mest delte bildene på sosiale medier på mandag. Men til tross for gårsdagens nyhetsoppslag, krysset ikke Marwan ørkenen alene.

Foto: Andrew Harper/ Jared J. Kohler / UNHCR

Marwan ble borte fra foreldrene under flukten fra Syria. Med sine eiendeler i plastposen, hadde Marwan krysset grensen til Jordan da personer fra FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) fant ham.

Andrew Harper, UNHCRs representant i Jordan og teamet hans hjalp flyktninger gjennom ørkenen da de fikk øye på Marwan.

Harper tok et raskt bilde med mobilen og la ut bildet på Twitter, med teksten: «Her er 4 år gamle Marwan, som ble midlertidig separert fra sin familie. Blir hjulpet av UNHCR-teamet med å krysse [ørkenen]»

Laster Twitter-innhold

Bildet ble raskt plukket opp av de internasjonale mediene, som skrev om guttungens strabasiøse ferd for å gjenforenes med sin familie. Men til tross for gårsdagens nyhetsoppslag, krysset ikke Marwan ørkenen alene.

UNCHRs fotograf Jared J. Kohler twitret tirsdag et bilde av Marwan, tatt den samme dagen. På dette bildet ser man en større gruppe med syriske flyktninger som kommer gående over sandørkenen. Blant disse er den lille gutten Marawan.

«Separert, men ikke alene», skriver Kohler i bildeteksten som følger med bildet.

Laster Twitter-innhold

– Må fortelle en balansert historie

Høgskolelektor i Fotojournalistikk ved HiOA, Jon Petter Evensen, mener dette er en klassisk eksempel på at hele historien ikke blir fortalt gjennom et bilde.

Jon Petter Evensen

Måten et bilde er tatt skal ikke føre leseren bak lyset, sier Jon Petter Evensen.

Foto: Privat

– Vi prøver å lære våre studenter at et journalistisk bilde må fortelle en balansert historie fra en hendelse, sier Jon Petter Evensen.

– Man tar alltid et valg og gjør et utvalg når man retter kameraet mot en hendelse. Men summen av utsnittene og utvalgene skal ikke føre leserne bak lyset, sier Evensen.

Andrew Harper, som tok det første bildet, har skrevet til kritikerne på Twitter at han ikke påsto at Marwan krysset ørkenen alene, men at det var mediene som mistolket bildet.

– Dette er en god demonstrasjon på hvorfor vi må ha profesjonelle fotojournalister og journalister ute i felt, som reflekterer over de valgene man tar når man skal videreformidle en visuell rapport, sier Evensen.

– Marwans historie er ikke mindre sterk selv om vi ser ham i en større kontekst. Den kan være like rørende og viktig, selv om vi nå vet at han gikk gjennom ørkenen sammen med andre.

Umulig å krysse ørkenen alene

Andrej Mahecic, som er talsmann for FNs høykommissær for flyktninger, sier at reisen gjennom ørkenen kan ta en dag eller flere uker.

– Det er veldig farlig, for det pågår fortsatt kamper, og det er midt på vinteren, så det kan være iskaldt om natten, sier Mahecic ifølge Mirror.

– Reisen er lang og utmattende, så det er umulig for en fireåring å krysse ørkenen alene. Vi tror Marwan må ha mistet kontakten med foreldrene løpet av natten. For øyeblikket vet vi ikke noe mer, sier Mahecic.

Gjenforent med familien

Den modige gutten ble senere gjenforent med familien takket være de FN-ansatte.

Marwan er en av over en millioner syriske barn som har måtte forlate hjemmene sine på grunn av krigen.

– Syria-konflikten har pågått i tre år, og vi har nå 2,4 millioner flyktninger. Over en million av disse er barn. Dessverre er det mange som Marwan der ute, sier Mahecic.

FNs høykomissær for flyktninger (UNHCR) mener 425.000 barn under fem år er fordrevet. 8000 flyktningebarn er blitt skilt fra sin nærmeste familie.

SISTE NYTT

Siste nytt