Marte får fortsette studiene i Russland - inntil videre

Skifteretten i Moskva ga tirsdag Det europeiske universitetet i St. Petersburg lisensen midlertidig tilbake. Norske Marte Langeland var en av 300 studenter som fredag i forrige uke ble rammet da lisensen ble indradd og undervisningen stoppet.

Marte Langeland

Marte Langeland vet ikke om hun kan fortsette studiene i Russland.

Foto: Morten Jentoft / NRK

– Det er veldig stressende. Vi har fått lite informasjon og vi vet ikke om vi har noe universitetet å komme tilbake til, sa en en fortvilet og frustrert Marte Langeland (23) til NRK på mandag.

Når NRK snakker med henne igjen onsdagen er stemningen litt bedre, selv om undervisningen ennå ikke er kommet i gang.

– Vi fikk tirsdag beskjed om at en skifterett i Moskva hadde opphevet vedtaket om å inndra lisensen, men det skriftlige vedtaket om dette er ennå ikke kommet. Vi studenter fortsetter derfor å jobbe med våre oppgaver og det snakke som at undervisningen kan komme igang igjen med det første sier hun.

Det var fredag 9. desember Marte Langeland og de andre studentene ved Det europeiske universitetet i St. Petersburg fikk beskjed om at Rosobrnadzor, som kan sammenlignes med utdanningsdirektoratet i Norge, gjennom en lokal domstol hadde bestemt seg for å inndra lisensen til Det europeiske universitetet.

– Mandag fikk vi vite at all undervisning har stoppet, men at forskning og oppgaveskriving kan fortsette som før, sier Langeland.

Langeland startet på studiene ved universitetet i høst, og har trivdes godt i et internasjonalt miljø, med engelsk som undervisningsspråk.

Det europeiske universitetet

Det europeiske universitetet i St. Petersburg holder til i denne bygningen.

Foto: Universitetet i Oslo

Liberalt og uavhengig

St. Petersburg har tradisjonelt vært en av Russlands mest liberale byer med historiske bånd til resten av Europa. I 1994 ble Det europeiske universitetet grunnlagt her, som en motvekt mot tunge og konservative statlige russiske undervisningsinstitusjoner.

I dag har universitetet rundt 30 utenlandske og 250 russiske studenter. Langeland er den eneste norske, men flere nordmenn har studert sosiologi og politikk her tidligere.

Det lille universitetet har siden starten vært en torn i øyet på konservative russiske politikere, og den kontroversielle politikeren Vitalij Milonov ba i sommer Rosobrnadzorog foreta en grundig sjekk av all aktivitet på universitetet.

Ifølge universitetet ble institusjonen bare i juli og august inspisert av 11 ulike organer for å sjekke om de drev i tråd med gjeldende regler. Alle inspeksjonene kom uannonsert.

Svertekampanje på internett

Ifølge ledelsen på universitetet var målet hele tiden å få stoppet undervisningen, og med vedtaket i den lokale domstolen i Dzerzjinskij-bydelen i forrige uke, kan det se ut som om de har lyktes.

– Allerede før det ble kjent at myndighetene hadde inndratt lisensen, dukket det opp artikler og meldinger på sosiale medier som hevdet at universitetet vårt var et arnested for homofili og antirussisk propaganda. Det tyder på en organisert og styrt kampanje for å få oss bort, forteller Langeland.

Begrunnelsen denne gangen er at universitetet ikke har et godt nok program for å knytte undervisningen opp mot praksis, og at noen timelærere mangler kvalifikasjoner. Universitetet har heller ikke gymsal, slik kravet er for alle russiske undervisningsinstitusjoner.

Universitetet sier de ikke har hatt mulighet til å imøtegå kravene, men jobber nå for å få omgjort vedtaket om å lisens på permanent basis.

Langeland forteller at hun holder tett kontakt med ledelsen på universitetet og med medstudentene. Tirsdag kveld var det informasjonsmøte for studenter og ansatte, og Marte Langeland forteller at stemningen nå er langt bedre enn det den var i begynnelsen av uken..

– Vi får se hva som skjer videre, men det kan se ut som om dette går bra. Mine russiske medstudenter ser i alle fall positivt på dette, så da er det bare å håpe at det ordner seg sier Marte Langeland, norsk student ved Det europeiske universitetet i St. Petersburg.

Les også: Vil ha økt sensur av internett i Russland

  • Artikkelen ble oppdatert onsdag morgen med at universitetet fikk lisensen midlertidig tilbake.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt