NRK Meny
Normal

Markering for ikke-vold etter Fergusonskyting

Aktivister samlet seg i bønn, og med tente lys utenfor politistasjonen i Ferguson torsdag kveld etter at to politifolk ble skutt under en demonstrasjon.

US-POLICE-UNREST-FERGUSON

En kvinne deltar i en fredelig markering utenfor politistasjonen torsdag kveld. Aktivistene tok til orde for ikke-vold og tok avstand fra skyteepisoden.

Foto: Michael B. Thomas / Afp

Med tente lys og bønn markerte aktivister sin avsky mot skyteepisoden i Ferguson, og oppfordret til ikke-voldelige protester. Rundt 100 mennesker deltok i den fredelige markeringen utenfor politistasjonen. De blokkerte deler av trafikken, men markeringen gikk rolig for seg.

US-POLICE-OFFICERS-SHOT-DURING-PROTESTS-AFTER-FERGUSON-POLICE-CH
Foto: SCOTT OLSON / Afp

Politiet i Ferguson har blitt anklaget for å ha rasistiske holdninger, og det har vært flere opptøyer i byen. Det var under en demonstrasjon i bydelen St. Louis at to politimenn ble skutt og såret kort tid etter midnatt torsdag morgen.

LES: Ferguson: Omfattende leting etter politiskytter
LES: – Ingen unnskyldning for Ferguson-forbrytelser

Fortsetter letingen

Politiet fortsatte fredag letingen etter mistenkte etter hendelsen. Politietterforskere saumfarte gatene nær åstedet etter spor fredag morgen. Ifølge The Guardian ble tre personer ble tatt inn til avhør. De ble senere løslatt, og det er foreløpig ingen arresterte.

Skytingen skjedde bare timer etter at Fergusons politisjef valgte å gå av. Beslutningen kom etter at det amerikanske justisdepartementet offentliggjorde en rapport som sa at rasisme blant byens hovedsakelige hvite politistyrke hadde skapt et dårlig klima i det hovedsakelig svarte samfunnet i Ferguson.

Også tidligere i år ble to politifolk suspendert og en fikk sparken for rasistiske kommentarer i eposter melder VG .

LES: Borgerrettighetskampen er ikke over

Obama tok avstand

Demonstrantene hadde protestert mot rasisme blandt politifolk og krevde politireformer når skyteepisoden intraff. Obama støttet demontrantenes krav om politireformer, men fordømte skyteepisoden.

– Det som har skjedd i Ferguson var undertrykkende, støtende, og verdt en protest. Men det finnes ingen unnskyldning for disse forbrytelsene, og den som avfyrte skuddene, bør ikke bortlede oppmerksomheten. De er kriminelle, og de må pågripes, sa Obama ABC i TV programmet «Jimmy Kimmel Live».

President Barack Obama

President Barack Obama.

Foto: Evan Vucci / Ap

Ferguson har vært herjet av store protester etter at den ubevæpnede svarte tenåringen Michael Brown ble skutt og drept av en politimann i august i fjor. Politistyrke har fått skarp kritikk for den hardhendte håndteringen av demonstrasjonene i etterkant av hendelsen.

LES: Michael Browns far ber om ro når Michael Brown begraves i dag

Sinne og rasemessige spenninger har preget livet i byen siden drapet på Brown. Situasjonen i Ferguson hadde vist tegn på bedring før skuddene inntraff torsdag.

– Det er et stort tilbakesteg for byen når politiet blir skutt under en demonstrasjon. Det fjerner den positive fremgangen demonstrantene har hatt, sier Courtney Curties, representant for demokratene til New York Times .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt