Miljøforkjemper kan snu presidentvalget i Brasil

Marina Silva fra det sosialistiske partiet tok over som presidentkandidat etter at Campos omkom i en dramatisk flystyrt i forrige uke. Nå gjør Silva det svært godt, ifølge ferske meningsmålinger.

Marina Silva

NY KANDIDAT: Tidligere visepresidentkandidat tar nå over som presidentkandidat etter at Eduardo Campos omkom i forrige uke. Her er hun sammen med Eduardos kone under en vake før begravelsen.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

Miljøforkjemper og tidligere miljøminister Marina Silva kan ha en sjanse til å seire over sittende president Dilma Rousseff dersom presidentvalget i Brasil i oktober går til en andre runde.

En fersk meningsmåling viser at den sosialistiske kandidaten ligger på andreplass med 21 prosents oppslutning.

Brazil Presidential Candidate Dies Eduardo Campos

OMKOM i FLYSTYRT: Her er Campos omringet av tilhengere på presidentvalgkamp i Osasco i São Paulo tidligere i juli. Campos var leder i det sosialistiske partiet og skulle stille til presidentvalget i høst. Nå tar Marina Silva over som ny presidentkandidat for partiet.

Foto: AP

Den tidligere visepresidentkandidat blir formelt lansert som ny presidentkandidat på onsdag etter at Eduardo Campos omkom i en dramatisk flyulykke i forrige uke.

Hard konkurranse

FBL-WC2014-CONFED-BRA-JPN-BLATTER-ROUSSEFF

BUET UT: Til tross for massiv kritikk blant annet for kostnadene i fotball-VM, har sittende president Dilma Rousseff (66) fått bedre oppslutning på ferske meningsmålinger. Her under prøve-VM i fjor da publikum buet så kraftig at ingen hørte hva hun sa under åpningstalen.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Konkurransen mellom kandidatene blir nøye fulgt med på av investorer som er lei av lav vekst og statlig innblanding i Latin-Amerikas største økonomi, som ledes av den venstreorienterte presidenten Rouseff fra det brasilianske arbeiderpartiet (PT).

Investorene håper nå at en mer markedsvennlig leder vil innta kontorene.

Rousseff og Aécio Neves (det sosialdemokratiske partiet, PSDB) har lenge vært blant favorittene til å gå videre til andre valgomgang.

Må sanke stemmer

Oppslutningen rundt Rouseff i meningsmålingen fra Datafolha var uendret og ligger på 36 prosent. For den sentrumsorienterte politikeren Aecio Neves holdt oppslutningen seg på 20 prosent.

Meningsmålingen viser at Silva vil frata Rousseff stemmene hun trenger for å gjenvinne valget den 5. oktober uten en ny runde.

Tallene viser også at i en andre runde vil Silva få 47 prosents oppslutning mot 43 prosent til Rousseff.

Begravelse

BEGRAVELSE: Tusenvis av tilhengere av den sosialistiske presidentkandidaten strømmet til gatene for å ta et siste farvel med Eduardo Campos i går.

Foto: Ricardo Moares / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt