NRK Meny
Normal

USA: Flere ungdom røyker marihuana enn sigaretter

Én av fem avgangselever ved amerikanske High Schools oppgir at de nylig har røyket marihuana. For første gang siden 1981 foretrekker ungdommen «pot» framfor sigaretter.

Ungdom røyker marihuana.

Marihuanabruken øker raskt blant amerikanske ungdommer.

Foto: JOHN MOORE / Afp

Etter nesten ti år med tilbakegang, gjør marihuanaen et kraftig «come back» blant amerikanske ungdommer.

I en undersøkelse gjort av amerikanske myndigheter svarer 21,4 prosent av alle High School-avgangselever at de har røyket marihuana i løpet av de 30 siste dagene. 19,2 prosent svarer at de har røyket sigaretter i den samme perioden.

Rapporten fra Det amerikanske instituttet for rusmisbruk viser at for første gang siden 1981 har marihuanablitt mer populært i denne aldersgruppen, enn sigaretter, skriver Los Angeles Times.

Marihuana-vennlige holdninger

For enkelte helsekampanjer som lenge har jobbet med å redusere tobakkbruken blant unge, vil nok resultatene fra undersøkelsen være gledelige. De føderale myndighetene med ansvar for rusmisbruk er imidlertid mindre fornøyde.

De frykter at den «pot»-vennlige trenden vil fortsette, og advarer om at ungdom helt ned i 13-årsalderen er mildere innstilt til marihuana.

Obama-administrasjonens «dop-tsar» Gil Kerlikowske beskylder enkelte delstater for å føre en for narkotikavennlig politikk som bidrar til at marihuana fremstår som ufarlig for mange ungdommer.

Han viser blant annet til tiltak som Californias Proposition 19, et omstridt lovforslag som ble nedstemt i delstaten tidligere i høst, men som foreslo å legalisere marihuana til medisinsk bruk.

Gil Kerlikowske

USAs dop-tsar er ikke så fornøyd med ungdommens rusvaner.

Foto: J. Scott Applewhite / AP

– Å kalle marihuana for «røykbar medisin» er absolutt ukorrekt. Debatten har gitt unge mennesker helt feil budskap, sa Kerlikowske under en pressekonferanse i Washington torsdag.

Daglig bruk er verst

Og i den ferske rapporten er det flere mørketall å finne. Blant annet kommer det fram at 6,1 prosent av avgangselevene røyker marihuana daglig. Dette er det høyeste tallet på denne typen bruk siden begynnelsen av åttitallet.

Også blant de yngre elevene øker «pot»-bruken. Blant åttene- og tiendeklassingene har den daglige marihuanabruken økt fra 1 til 3 prosent det siste året. Ifølge ekspertene vil tallene mest sannsynelig fortsette å stige ettersom disse yngre fortsetter røykingen når de vokser seg eldre.

Ifølge Nora Volkow, direktør for Det nasjonale instituttet for rusmisbruk, er det særlig den daglige marihuanabruken som er urovekkende.

– Daglig bruk av marihuana har vist seg å være mer skadelig for læreevnen og hukommelsen enn tilfeldig bruk. Særlig for tenåringer, som fortsatt har en hjerne som utvikler seg, sa hun under konferansen.

– Daglige brukere har også en mye høyere risiko for å utvikle avhengighet av marihuana og andre rusmidler, la hun til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt