Maria Amelie har flyttet til Polen

Russlands-oppholdet er over Maria Amelie. Nå skal hun representere forfulgte forfattere i Krakow.

Video Maria Amelie har flyttet til Polen

NETT-TV: Maria Amelie fortsetter å skrive ny bok. Men arbeidet foregår i Polen, ikke Russland.

Madina Salamova (25), bedre kjent som Maria Amelie flyttet i går fra Moskva i Russland til Krakow i Polen. Her blir hun tatt under vingene til foreningen for forfulgte forfattere ICORN.

– I Krakow vil jeg være frem til jeg får lov til å komme tilbake til Norge, sier hun til NRK.

NRK kunne i forrige uke melde at Amelie hadde fått sitt russiske utenlandspass. Kort tid etter fikk hun innvilget Schengen-visum.

Nå står hun altså fritt til å reise hvor hun vil i Schengen-området, bortsett fra Norge. Schengen-området består i dag består av 26 europeiske land, deriblant Danmark, Nederland, Norge, Polen, Spania og Tyskland.

– Det er en lettelse å kunne velge selv hvor jeg skal være, sier Amelie.

Under ICORNs vinger

I Krakow blir hun huset av organisasjonen ICORN (International Cities of Refuge Network). Et nettverk som tilbyr forfulgte forfattere et fristed til å kunne skrive og ytre seg i trygghet.

– Føler du deg som en forfulgt forfatter?

– Jeg er mer norsk enn noe annet. Hvis man ser på det sånn: «Jeg får ikke komme hjem fordi jeg har skrevet en bok». Da kan man vel si at jeg er i en utsatt posisjon på grunn av ytringsfriheten, sier Amelie.

Allerede da saken skapte overskrifter i midten av januar, sendte Amelie inn søknad til ICORN. Den gang sa leder i ICORN, Helge Lunde, at det var mulig for Amelie å bli fribyforfatter. Men selv om organisasjonen har fribyer i blant annet Stavanger, Trondheim, Oslo og Bergen, var det uaktuelt for henne å kunne å få bli i Norge.

– Det er dessverre ikke aktuelt slik jeg ser det. For å komme inn i Norge som fribyforfatter, må man ha søkt om slik status fra et annet land og fått ja fra norske myndigheter, før man kommer.

– Maria Amelie har fått nei, men kan kanskje jobbe i andre europeiske byer, sier han.

«Fribyforfatter»

Nå har altså organisasjonen, i samarbeid med den internasjonale ytringsfrihetsorganisasjonen PEN, behandlet søknaden fra Amelie og funnet at den skal innvilges. Hun blir altså en såkalt fribyforfatter i Krakow.

– Er det riktig å bruke deres ressurser på Maria Amelie?

– Ja. For et rart spørsmål. Vi har fått en søknad fra henne, som vi har behandlet på lik linje med andre søknader vi får. I behandlingen har vi funnet at det er en reell grunn til å tro at hun er forfulgt i Nord Ossetia, hvor hun opprinnelig kommer fra, sier Elisabeth Dyvik, programdirektør i ICORN.

Nå vil altså organisasjonen bidra med et sted hvor hun kan skrive i trygghet, mens hun venter på å få papirer til å kunne reise til Norge.

Storm i vannglass?

24. januar i år ble papirløse Maria Amelie sendt til Moskva og Russland etter at saken hadde skapt stor debatt i Norge. Den gang fryktet hun for hvilken skjebne som ventet henne, dersom hun ble nødt til å reise tilbake til Nord Ossetia for å få utstedt sitt russiske pass.

– Jeg er bare livredd for livet mitt. Mest sannsynlig vil det skje noe med meg hvis jeg drar tilbake dit, og da får Stoltenberg ta det på sin kappe, sa hun til NRK da hun satt på flyet ut av Norge.

Dramatikken uteble, hun slapp å reise til hjembyen Vladikavkaz og oppholdet i Moskva skulle vise seg å gå langt bedre enn hun fryktet.

Hva tenker du om det i dag?

– Jeg har vært livredd for å reise til Moskva i ti år. Det hele ble en psykisk frykt, og da russiske bloggere skrev at det kunne være farlig for meg å dra dit, bare økte det frykten. Det har gått greit, men jeg har ikke akkurat kost meg, sier hun til NRK.

Regelendring snart ferdig

Samtidig nærmer regjeringen seg slutten av arbeidet med regelendringen som kan gjøre det mulig for Maria Amelie å komme tilbake til Norge. Etter det NRK kjenner til er regelendringen ventet å komme snart, men foreløpig er det ikke satt noen dato.

I følge Aftenposten jobber regjeringen med to ulike modeller:

  • Enten at personer som bryter utlendingsloven ikke får innreiseforbud i spesielle tilfeller hvor det er klart at man har behov for arbeidskraften deres.
  • Eller at personer som er ilagt innreiseforbud får dette satt til side dersom de søker om og får innvilget arbeidstillatelse.

Amelie må uansett avvente behandlingen. Ventetiden bruker hun på å skriver bok om tiden fra hun ble arrestert utenfor Nansenskolen i Lillehammer til hun ble kastet ut av landet.

SISTE NYTT

Siste nytt