Manning: – Jeg er kvinne

Bradley Manning går torsdag ut med at han fra nå av vil bli omtalt som kvinne, Chelsea Manning. Det skjer dagen etter at han ble dømt til 35 års fengsel for lekkasjer til WikiLeaks.

Bradley Manning utkledd som kvinne

UTKLEDD SOM KVINNE: På dette bildet er Bradley Manning iført en blond parykk og sminket som kvinne. Bildet ga han til psykiateren sin i det amerikanske forsvaret sammen med et brev om det vanskelige forholdet han hadde til sin egen kjønnsidentitet.

Foto: U.S. Army / Ap

Manning sier i en skriftlig uttalelse til NBCs Today Show at han fra nå av vil at folk skal vite hvem han egentlig er.

– Jeg er Chelsea Manning. Jeg er kvinne, skriver han i meldingen som kanalen har publisert på sine nettsider.

Les også: Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

Bradley Manning på vei ut fra retten

Bradley Manning på vei ut fra retten

Foto: Jose Luis Magana / Reuters

Soldaten tjenestegjorde i Irak for det amerikanske militæret da han valgte å lekke enorme mengder hemmeligstemplet informasjon til WikiLeaks. Blant annet avslørte materialet som WikiLeaks publiserte hvordan krigene i Afghanistan og Irak var fra innsiden, og hvordan USAs interesser verden over ble fremmet fra innsiden av utenrikstjenesten.

Les også: Utenrikspolitikk i digital tidsalder

Tema under rettssaken

At Bradley Manning har hatt problemer med sin kjønnsidentitet har vært et tema under rettssaken. Forsvarerne hans har trukket fram at forholdet rundt det og Mannings psykiske problemer kan være med på å forklare hvorfor han lekket dokumentene.

Blant annet ble det vist til et brev han ga sin behandlende psykiater med tittelen «My Problem». I brevet tok han opp forholdet til sitt eget kjønn, og vedlagt var også et bilde av ham med en blond kvinneparykk og sminke.

Også i chatteloggene som avslørte Manning til amerikanske etterforskere var hans forhold til seksualitet og sitt eget kjønn et sentralt tema.

Les også: Manning angitt av tidligere hacker

Manning snakket med hackeren Adrian Lamo om sine problemer som homofil i militæret, at han trodde han kanskje var kvinne innvendig og da kom det også opp at han hadde lekket informasjon «som kunne forandre verden.» Hackeren varslet da amerikanske myndigheter og Manning var avslørt.

Nå sier Manning at han vil endre livet sitt med bakgrunn i følelser han har hatt hele livet.

– Jeg ønsker å komme i gang med hormonbehandlinger så fort som mulig, og håper at alle vil støtte meg i dette, sier han og henviser til ønske om kjønnsskifteoperasjon.

Soldaten som nå skal inn for soning av sine 35 år i militært fengsel ber nå om at verden rundt ham ser på ham på samme måte som hans selv.

– Jeg ber om at dere fra nå av henviser til meg som kvinne, og skriver hun og ikke han, skriver Manning og takker alle støttespillere som har demonstrert, fulgt rettssaken og gitt ham økonomisk støtte.

En talskvinne for det militære fengslet hvor Manning skal sone kan ikke gi ham noe direkte løfte om hjelp til kjønnsskifte-planene.

Manning kan ikke få hormonbehandling eller kjønnsskifteoperasjon som en del av helsetilbudet i fengslet, opplyser de til Courthouse News.

– Alle innsatte ansees som soldater, og de får dermed den helsebehandlingen som finnes for soldater. Det inkluderer psykiatrisk behandling om de trenger det, sier talskvinne Kimberly Lewis ved Fort Leavenworth-fengselet hvor Mannings skal sitte.

Video HELLFIRE-LANG-271010-WW

VIDEO: Etter å ha drept Reuters-journalistene og andre med maskingeværet går kamphelikoptrene til angrep på et hus med Hellfire-raketter.

Dømt til 35 år i fengsel

Da straffeutmålingen falt denne uka i den militære rettssaken mot Manning fikk han 35 års fengsel for å ha lekket hundretusenvis av hemmelige dokumenter.

Manning unngår dødsstraff, fordi han ikke er kjent skyldig i å ha bistått USAs fiender. Sammen med dommen fikk Manning også avskjed i unåde fra det amerikanske militæret.

Hele lekkasjefelttoget startet i det offentlige med at WikiLeaks publiserte en video der et amerikansk kamphelikopter skyter på sivile i Irak. Blant dem som ble drept var en Reuters-fotograf og hans sjåfør.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om 60 års fengsel, men forsvarerne hadde før onsdagens straffeutmåling bedt krigsretten i Fort Meade i delstaten Maryland om «ikke å frarøve Manning hans ungdom».

Dommeren ga ingen forklaring på hvorfor Manning fikk 35 års fengsel. Han kan prøveløslates etter å ha sonet en tredel av dommen.

David Coombs og Manning-støttespillere på pressekonferanse

David Coombs og Manning-støttespillere med nye skjorter på pressekonferanse onsdag.

Foto: MLADEN ANTONOV / Afp

Ny taktikk for å kjempe videre

Mannings forsvarer går nå over til en ny taktikk i kampen for Manning.

Helt fram til soldaten tapte og fikk sin fengselsstraff på 35 år har forsvarerne kjempet for at han ikke skal bli dømt, og at hvis han blir det til kortest mulig straff.

Nå skriver nyhetsbyrået AP at forsvarer David Coombs jobber mot presidenten.

For nå vil forsvareren og støttespillerne til soldaten forsøke å få ham benådet.

Blant støttespillere iført gensere med påskriften «President Obama: Pardon Bradley» holdt forsvarer Coombs i går pressekonferanse.

– Tiden er nå inne for å ende lidelsene hans, sa Coombs til framøtt presse.

Samtidig som de forsøker å få Obama til å benåde Manning tar også forsvarerne kontakt med det militære fengselsvesenet for å få en så mild behandling som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt