Manning straffes med isolasjon etter selvmordsforsøk

Chelsea Manning, soldaten som lekket hemmeligstemplede amerikanske dokumenter, straffes med 14 dager i isolasjon etter at hun prøvde å ta sitt eget liv.

Chelsea Mannings advokater bekrefter at hun forsøkte å ta sitt eget liv i

Den transkjønnede soldaten Chelsea Manning straffes etter selvmordsforsøk.

Foto: HANDOUT / Reuters/NTB Scanpix

Fengselet skal også ha funnet en ulovlig bok i cellen hennes, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Straffen ble lest opp for Manning torsdag etter en høring i den disiplinære nemnda i fengselet, hvor hun soner en dom på 35 år, opplyser støttegruppen Fight for the Future.

I en uttalelse fra Manning sier hun at straffen kan ankes, og at sju av dagene kan trekkes fra dersom hun holder seg unna trøbbel de neste seks månedene.

Det er foreløpig ikke satt av en dato for når straffen må gjennomføres.

– Har det vondt

– Jeg har det vondt. Jeg er ensom. Avgjørelsen gjør meg flau. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, sier Manning.

Manning soner en dom for å ha lekket hemmeligstemplede føderale og militære dokumenter.

Det var i begynnelsen av juni at hun forsøkte å ta sitt eget liv. Manning, som tidligere het Bradley, ble kjent etter å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter fra det amerikanske forsvaret til Wikileaks.

Den amerikanske soldaten Chelsea Manning, tidligere kjent som Bradley Manning

Den amerikanske soldaten Chelsea Manning, tidligere kjent som Bradley Manning.

Foto: Reuters / Reuters/ntb sCANPIX

Sultestreiket

Tidligere denne måneden avbrøt Manning sultestreiken hun hadde innledet etter at hun ble lovet kirurgi knyttet til hennes kjønnsidentitet.

Det var rettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union som uttalte at hæren hadde lovet Manning behandling. Hun skal blant annet gjennomgå en operasjon som psykologen hennes har anbefalt.

– Jeg er uendelig lettet over at forsvaret endelig gjør det rette. Det får de min honnør for. Det er alt jeg har ønsket at de lar meg være meg selv, sa Manning i en uttalelse.

Lekket dokumenter

Manning ble i 2013 dømt i en militær domstol for å ha lekket over 700.000 dokumenter i løpet av sin tid som etterretningsanalytiker i Irak.

Hun innrømmet at hun lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter.

Blant annet avslørte materialet som Wikileaks publiserte hvordan krigene i Afghanistan og Irak var fra innsiden, og hvordan USAs interesser verden over ble fremmet fra innsiden av utenrikstjenesten.

SISTE NYTT

Siste nytt