NRK Meny
Normal

WikiLeaks-tiltalt: – Jeg ville skape debatt om krigen

Den amerikanske soldaten Bradley Manning innrømmer å ha overlevert tusenvis av hemmeligstemplede amerikanske dokumenter til WikiLeaks, men ikke å ha vært spion under torsdagens høring.

Bradley Manning

Bradley Manning eskorteres av militærpolitiet i april i fjor. Han nekter for det mest alvorlige tiltaltepunktet, men sier han er villig til å innrømme noen av de mindre.

Foto: JIM WATSON / Afp

Det opplyste Mannings advokat under et forberedende rettsmøte i militørdomstolen torsdag.

Tiltalen om å ha gitt fienden bistand, og dermed brutt USAs spionasjelover, er den alvorligste av de i alt 22 tiltalepunktene som er tatt ut mot 25-åringen.

Manning innrømmer samtidig straffskyld for ti av de mindre punktene, deriblant at han har gitt informasjon om Afghanistan og Irak fra en militær database, skriver Reuters.

– Ville skape debatt

Ifølge AFP sier Manning at motivet for å spre hemmelig informasjon var å skape offentlig debatt.

– Jeg tror at hvis allmennheten...fikk tilgang til informasjonen... så kunne dette sette i gang en debatt om militærets og utenrikspolitikken generelt, sa Manning under høringa.

Han hadde med seg en skriftlig uttalelse på 35 sider, som han ønsket å lese opp for domstolen. I retten forklarte han at han trodde lekkasjene ikke ville skade USA, men gjøre dem forlegne.

– For meg utgjorde opplysningene den underliggende virkeligheten om konflikten i Irak og Afghanistan, utdypet han.

Risikerer livstid eller 20 års fengsel

Manning ble pågrepet i mai 2010 da han var soldat i Irak, anklaget for å ha lastet ned tusenvis av hemmeligstemplede etterretningsdokumenter, diplomatiske meldinger og kampvideoer. Disse dukket opp hos WikiLeaks.

25-åringen har allerede sittet i varetekt i mer enn 1.000 dager. Han risikerer fengsel på livstid om han blir funnet skyldig på samtlige punkter i tiltalen.

De ti punktene han innrømmer straffskyld for kan gi ham 20 år bak fengselsmurene.

Selve hovedforhandlingen mot Manning skal etter planen starte ved en militærdomstol 3. juni.

Bradley Manning vitnet for en militærdomstol i forbindelse med en forberedende høring i forkant av rettssaken mot ham. Manning er tiltalt for blant annet å ha hjulpet USAs fiender ved å ha lekket flere hundre tusen hemmeligstemplede dokumenter

SE VIDEO: Bradley Manning ankommer forhørsretten i november 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt