Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

Den amerikanske soldaten Bradley Manning er dømt til 35 års fengsel for å ha lekket hundretusenvis av hemmelige dokumenter.

Den spiondømte varsleren Bradley Manning ankom onsdag retten for å få vite hvilken straff han får. Opplesningen av dommen begynner klokken 16 norsk tid onsdag.

Bradley Manning ankommer rettslokalet

Anders Tvegård, Washington
Foto: NRK

Manning unngår dødsstraff, fordi han ikke er kjent skyldig i å ha bistått USAs fiender. Sammen med dommen fikk Manning også avskjed i unåde fra det amerikanske militæret.

Aktoratet hadde lagt ned påstand om 60 års fengsel, men forsvarerne hadde før onsdagens straffeutmåling bedt krigsretten i Fort Meade i delstaten Maryland om «ikke å frarøve Manning hans ungdom».

Dommeren ga ingen forklaring på hvorfor Manning fikk 35 års fengsel. Han kan prøveløslates etter å ha sonet en tredel av dommen.

– Kampen er ikke over

– Rettssaken mot Bradley Manning var urettferdig fordi den var lukket, sa Mannings advokat David Coombs i en pressekonferanse etter straffeutmålingen i kveld.

– Det skjedde mye som ikke ville skjedd hvis folk kunne følge rettssaken, sa Coombs. Han sier også at Snowden-saken kom på et uheldig tidspunkt, men gjenopplivet oppmerksomheten rundt Manning.

Videre sa han at USA trenger personer som sier ifra når USA begår urett i andre land og tar sivile liv. Han understreket også at amerikanerne må slutte å tro at de alltid gjør det riktige og at Mannings kamp ikke er over.

Familien til Bradley Manning sier via advokaten at de er lei seg for dommen og at de holder fast ved at de tror Bradley Manning gjorde det som var det beste for landet sitt.

25-åringen har bedt om unnskyldning for sine handlinger, som han medgir har påført USA skade.

– Jeg ønsker å komme videre med livet, og jeg forstår at jeg må betale en pris, sa han nylig i retten.

Planlegger støttedemonstrasjoner

Sympatisører betrakter Manning som en helt som avslørte stygge sider ved USAs utenrikspolitikk, og en støttegruppe har foreslått at han blir tildelt Nobels fredspris.

Det skal være støttedemonstrasjoner for Manning i flere amerikanske byer i kveld.

Manning WikiLeaks Mythology Pfc. Bradley Manning

Sympatisører betrakter Manning som en helt og protesterer mot dommen.

Foto: Jose Luis Magana / Ap

Wikileaks sier dommen på 35 års fengsel mot Bradley Manning er en strategisk seier, ettersom han vil kunne få prøveløslatelse innen mindre enn ni år, melder Reuters.

Ville skape debatt om USAs oppførsel

Den 25 år gamle soldaten har innrømmet at han lekket 470.000 graderte rapporter fra slagmarkene i Irak og Afghanistan og 250.000 hemmelige diplomatiske dokumenter.

Mest kjent er en video fra et amerikansk helikopter som viser et angrep i Bagdad. Ni mennesker, blant dem en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters, ble drept.

Mannings egen forklaring på hvorfor han ga dokumentene til Wikileaks, var at han ønsket å skape en offentlig debatt om USAs opptreden på fremmed jord. USAs regjering stempler ham på sin side som en forræder.

NRKs USA-korrespondent Anders Tvegård rapporterer fra Washington om reaksjonene på at varsleren Bradley Manning onsdag ble dømt til 35 års fengsel.

USA-korrespondent Anders Tvegård rapporterer om Manning-dommen.

Analytiker på lavt nivå

Manning arbeidet som analytiker på lavt nivå i Iraks hovedstad Bagdad da han i 2009 begynte å lekke de hemmeligstemplede papirene til nettstedet Wikileaks. I juli i år ble han funnet skyldig i spionasje og tyveri.

Bradley Manning

Manning har bedt om unnskyldning for det han har gjort.

Foto: Patrick Semansky / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt