Bradley Manning beklager sine handlinger

Bradley Manning, soldaten som lekket hundretusenvis av hemmelige amerikanske dokumenter til Wikileaks, sier han beklager det han gjorde.

Bradley Mannin på vei inn i rettssalen

Bradley Manning, her på vei inn i rettssalen, beklager å ha lekket hundretusenvis av hemmelige dokumenter til Wikileaks.

Foto: James Lawler Duggan / Reuters/NTB Scanpix

Manning kom med beklagelsen i en militærdomstol i Fort Meade onsdag. Han beklaget også at han hadde skadet USA.

– Jeg er lei meg for at jeg har såret folk. Jeg er lei meg for at jeg har skadet USA, og jeg ber om unnskyldning for de uventede resultatene av mine handlinger.

Spiontiltalte Manning hadde fri tilgang til å laste ned titusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra arbeidsplassen i Irak.

25-åringen sendte mer enn 700.000 sider med graderte dokumenter til Wikileaks i perioden mellom november 2009 og mai 2010.

De hemmelighetsstemplede dokumentene inneholdt blant annet opplysninger om USAs krigføring i Afghanistan og Irak. Manning ble pågrepet og fengslet 26. mai 2010.

– Dessverre kan jeg ikke gå tilbake og forandre ting. Jeg kan bare gå fremover, og jeg ønsker å gå fremover. Før jeg kan gjøre det, er jeg inneforstått med at jeg må betale en pris for mine handlinger, sier Manning.

Bradley Manning

Bradley Manning risikerer å bli sittende i fengsel resten av livet for å ha lekket over 700.000 hemmeligstemplede amerikanske dokumenter til nettstedet Wikileaks.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Han skjebne avgjøres om en ukes tid

Aktoratet mener at Manning, ved å lekke de hemmeligstemplede dokumentene, bidro til å hjelpe terrororganisasjoner som Al Qaida.

Manning ble i forrige uke kjent skyldig i 19 tiltalepunkter. Han er kjent skyldig i blant annet brudd på spionasjeloven og risikerer å måtte sitte i fengsel livet ut.

Han risikerer opp til 90 års fengsel. Onsdag var det rettsmøte om straffeutmålingen. Trolig avgjøres Mannings skjebne om en ukes tid.

Innrømmet lekkasjen fra første stund

Manning har fra første stund innrømmet at han sto bak den enorme lekkasjen, som blant annet inkluderte 251 000 notater fra amerikanske diplomater rundt om i verden.

Den mest kjente av Mannings lekkasjer er kanskje videoen fra Irak som viser et amerikansk Apache-helikopter som skyter og dreper flere sivile, samt to Reuters-journalister.

Han jobbet som etterretningsanalytiker for den amerikanske hæren i Irak. Derfor er det en militær domstol som skal avgjøre hvor lenge han må sitte i fengsel.

MANNING-PROTEST

Tilhengere av Bradley Manning krever at den fengslede soldaten blir løslatt og mener han har gjort det amerikanske folk en tjeneste ved å fortelle hva som foregår bak kulissene.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt