Mannen som skjøt bin Laden forteller hvorfor han står frem

Robert O’Neill sier at det var møtet med etterlatte etter terrorangrepene 11. september som gjorde at han nå står frem og forteller hvordan han drepte Osama bin Laden.

Robert O'Neill, mannen som skjøt Osama bin Laden.

Robert O'Neill fotografert i desember i fjor.

Foto: Walter Hinick / Ap

Modell av Bin Ladens hus

En modell av Osama Bin Ladens hus i Abbottabad som de amerikanske styrkene brukte i treningen før angrepet 2. mai 2011.

Foto: Dan De Luce

I et intervju med Washington Post bekrefter O’Neill at det var ham som skjøt skuddene som tok livet av Osama bin Laden.

Han sier også at to andre medlemmer av elitestyrken Navy Seal også skjøt mot bin Laden.

En av dem var Mark Bissonnette, som beskrev aksjonen der bin Laden ble drept i boken «No Easy Day».

Skulle stått frem på TV

O’Neill skulle egentlig stått frem for første gang i et dokumentarprogram som blir sendt på den amerikanske TV-stasjonen Fox News 11. og 12. november.

Andre medlemmer av elitestyrken Navy Seals har imidlertid reagert på at O’Neill bryter tradisjonen med at soldatene ikke forteller om det de har vært med på.

Identiteten hans ble derfor i helgen avslørt på nettstedet SOFREP, som drives av andre tidligere medlemmer av Navy Seals.

Igår skrev den britiske avisen Daily Mail at det Rob O'Neill som drepte Osama bin Laden. Avisen hadde snakket med faren til O'Neill.

Møtte etterlatte etter 11. september

Huset der bin Laden ble drept

Tre dager etter at Osama bin Laden ble skutt, 2. mai 2011, lekte en gutt foran huset der han hadde gjemt seg i flere år.

Foto: Akhtar Soomro

Til Washington Post sier O’Neill at han valgte å stå frem etter at han ble overbevist om at andre ville lekke identiteten hans.

Det som i sin tid var en godt bevart hemmelighet, navnet hans, var blitt spredt rundt om i militærkretser og var kjent både av kongressmedlemmer og av minst to nyhetsorganisasjoner, sa O’Neill.

Han sa at beslutningen om å stå frem ble bekreftet etter et privat møte med etterlatte etter 11. september.

I et følelsesladd møte med de etterlatte før åpningen av Det nasjonale 11. september minnesmuseet, bestemte O’Neill seg spontant for å fortelle hvordan bin Laden døde.

Osama bin Laden og Fox-plakat

Robert O’Neill skulle egentlig stått frem for første gang i et program som skal gå på Fox News i neste uke.

– Familiene sa til meg at det hjalp dem med å legge saken bak seg, sier O’Neill til avisen.

Artikkelen fortsetter under tweeten med bilde av O’Neill.

Laster Twitter-innhold

Har fortalt om bin Ladens død før

SEAL-soldater i trening

Amerikanske elitestyrker fra SEAL under trening på Coronado-basen i California. Angrepet 2. mai 2011 der Osama bin Laden ble drept ble gjennomført av nettopp soldater fra SEAL.

Allerede i februar i fjor fortalte O’Neill i et i intervju med Esquire hva som skjedde da bin Laden ble drept, men det intervjuet gikk var anonymt.

– Jeg husker at da jeg så ham trekke sitt siste åndedrag, tenkte jeg: Er dette det beste jeg noen gang har gjort, eller det verste jeg noen gang har gjort?, sa O'Neill, kjent som «Skytteren», i intervjuet med den berømte amerikanske journalisten Phil Bronstein.

Han fortalte at han rullet inn i rommet og måtte løfte våpenet høyere enn han hadde ventet for å treffe bin Laden som skal ha dyttet sin yngste kone, Amal, foran seg. Deretter skjøt han tre skudd midt i pannen på bin Laden.

– Jeg visste ikke om hun hadde en bombevest på seg og ble dyttet for å gjøre dem begge til martyrer. Han hadde et skytevåpen innen rekkevidde og var således en trussel. Jeg måtte skyte ham i hodet slik at han ikke hadde mulighet til å sprenge seg i luften. I det øyeblikket skjøt jeg ham to ganger i panna. Da han sank sammen skjøt jeg ham enda en gang. Han var død og rørte seg ikke. Tunga stakk ut av munnen, sa O'Neill i intervjuet i februar i fjor.

Han fortalte i intervjuet i fjor at han slet med overgangen til et sivilt liv, og at han ikke kunne vente seg noen pensjon fra det amerikanske forsvaret. Kroppen hans er full av arr, han har gikt, skader på øyet og ødelagte ryggvirvler.

SISTE NYTT

Siste nytt