NRK Meny
Normal

Mannen som drepte Bin Laden vil stå frem på TV

Navy Seal-soldaten som drepte Osama bin Laden skal stå frem i en dokumentar på amerikanske Fox News og fortelle om Al Qaida-lederens siste minutter og død.

Osama bin Laden og Fox-plakat

Programmet om jakten på Osama bin Laden skal gå 11. og 12. november på Fox News.

Foto: Ap/Faksimile

SEAL-soldater i trening

Amerikanske elitestyrker fra SEAL under trening på Coronado-basen i California. Angrepet 2. mai 2011 der Osama bin Laden ble drept ble gjennomført av nettopp soldater fra SEAL.

Soldaten fra spesialstyrken kommer til å stå frem og avsløre sin identitet i et dokumentar-program som blir sendt på Fox News, opplyser kanalen i en pressemelding.

Programmet med tittelen «The Man Who Killed Osama bin Laden» (Mannen som drepte Osama bin Laden) skal være i to episoder og sendes 11. og 12. november.

Den tidligere soldaten tjenestegjorde i den amerikanske marinens spesialstyrke Navy Seals Team Six, den kanskje mest kjente av USAs spesialstyrker.

Så langt har navnet hans ikke vært kjent, og han har bare blitt omtalt som «Skytteren».

Han skal intervjues av Fox News' Washington-korrespondent Peter Doocy.

Ifølge Fox News vil programmet inneholde «Skytterens» beskrivelse av bil Ladens siste øyeblikk og hva som skjedde da han tok sitt siste åndedrag.

Drept etter ti år på flukt

Styrtet helikopter

Under angrepet der Osama bin Laden ble drept ble et av de amerikanske helikoptrene ødelagt og måtte etterlates nær bygningen der bin Laden ble skutt.

Foto: Stringer

Osama bin Laden ble drept 2. mai da soldater fra Navy Seals Team Six stormet huset der han gjemte seg i den pakistanske byen Abbottabad.

Da hadde han i nesten ti år – etter terrorangrepene 11. september – vært verdens mest ettersøkte mann.

Under angrepet der bil Laden ble drept angrep amerikanske spesialsoldater som ble fløyet inn i Blackhawk-helikoptre, huset der han gjemte seg.

I tillegg til bin Laden, ble også fire andre som oppholdt seg i huset drept i angrepet.

Liket av Osama bin Laden ble kastet i havet, og USA har nektet å offentliggjøre bilder som ble tatt av ham etter at han ble drept.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Modell av Bin Ladens hus

En modell av Osama Bin Ladens hus i Abbottabad som de amerikanske styrkene brukte i treningen før angrepet 2. mai 2011.

Foto: Dan De Luce

Har blitt intervjuet før

Mannen som nå skal stå frem på Fox News har tidligere latt seg intervjue, men da uten å stå frem med navn og bilde.

I februar i fjor ble han intervjuet i bladet Esquire, der han fortalte at han fryktet for sin og sin families sikkerhet.

Jeg husker at da jeg så ham trekke sitt siste åndedrag, tenkte jeg: Er dette det beste jeg noen gang har gjort, eller det verste jeg noen gang har gjort?

«Skytteren» - Mannen som drepte bin Laden / Esquire

– Jeg husker at da jeg så ham trekke sitt siste åndedrag, tenkte jeg: Er dette det beste jeg noen gang har gjort, eller det verste jeg noen gang har gjort?, sa «Skytteren» i intervjuet med den berømte amerikanske journalisten Phil Bronstein.

Han fortalte at han rullet inn i rommet og måtte løfte våpenet høyere enn han hadde ventet for å treffe bin Laden som skal ha dyttet sin yngste kone, Amal, foran seg. Deretter skjøt han tre skudd midt i pannen på bin Laden.

– Jeg visste ikke om hun hadde en bombevest på seg og ble dyttet for å gjøre dem begge til martyrer. Han hadde et skytevåpen innen rekkevidde og var således en trussel. Jeg måtte skyte ham i hodet slik at han ikke hadde mulighet til å sprenge seg i luften. I det øyeblikket skjøt jeg ham to ganger i panna. Da han sank sammen skjøt jeg ham enda en gang. Han var død og rørte seg ikke. Tunga stakk ut av munnen, sa «Skytteren».

Han fortalte i intervjuet i fjor at han slet med overgangen til et sivilt liv, og at han ikke kunne vente seg noen pensjon fra det amerikanske forsvaret. Kroppen hans er full av arr, han har gikt, skader på øyet og ødelagte ryggvirvler.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Huset der bin Laden ble drept

Tre dager etter at Osama bin Laden ble skutt, 2. mai 2011, lekte en gutt foran huset der han hadde gjemt seg i flere år.

Foto: Akhtar Soomro

Store inntekter på bok og film

Bok om bin Ladens død

Mark Bissonnette ga i 2012 ut en bok under pseudonymet Mark Owen om bin Ladens død. Bissonnette var et av medlemmene av gruppen med elitesoldater som drepte Osama bin Laden.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Mens mannen som drepte Osama bin Laden har slitt med overgangen til et sivilt liv, har andre tjent store penger på drapet.

En av «Skytterens» soldatkolleger, Mark Bissonnette, ga i 2012 høst ut boken No Easy Day om angrepet der bin Laden ble drept.

Forfatteren ble truet med reaksjoner fra forsvarsdepartementet for å ha avslørt hemmeligheter.

Samtidig gikk boken rett til topps på bestselgerlistene, og forlaget Dutton Penguin sa at én million eksemplarer ble solgt bare i løpet av den første uken.

I januar 2012 kom filmen Zero Dark Thirty, som viser en dramatisert versjon av jakten og drapet på bin Laden.

Filmen fikk gode anmeldelser og er nominert til flere Oscar, men har samtidig fått kritikk for å forherlige tortur.

I løpet at de første tre ukene spilte filmen inn over en halv milliard kroner på verdensbasis, skrev Box Office Mojo.

Nå står altså mannen som skjøt skuddene som tok livet av verdens ettersøkte mann frem. Det er ikke kjent om eller hvor mye Fox News betaler for intervjuet som sendes 11. og 12. november.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt