NRK Meny
Normal

Mannen som drepte bin Laden avslørt

Den britiske avisen Daily Mail avslører at det var Navy Seal-soldaten Rob O'Neill som drepte Osama bin Laden.

Osama bin Laden og Fox-plakat

Programmet om jakten på Osama bin Laden skal gå 11. og 12. november på Fox News.

Foto: Ap/Faksimile

Det er allerede kjent at mannen som drepte Al Qaida-lederen i 2011, skulle stå frem med navn i et intervju med den amerikanske tv-kanalen Fox News.

Programmet med tittelen «The Man Who Killed Osama bin Laden» skal vises i to episoder og sendes 11. og 12. november.

Men den britiske avisen Daily Mail, som har snakket med faren hans, skriver allerede i dag at det er den 38 år gamle amerikaneren Rob O'Neill.

Til avisen sier faren at familien har fått spørsmål om de er bekymret for et angrep fra terrororganisasjonen IS når sønnen snart står frem.

– Jeg kommer til å male en stor blink på døren min slik at de enklere kan finne oss, svarer Tom O'Neill.

Huset der bin Laden ble drept

I dette huset ble bin Laden drept i 2011.

Foto: Akhtar Soomro

Bitter

Osama bin Laden ble drept 2. mai da soldater SEAL Team Six stormet huset der han gjemte seg i den pakistanske byen Abbottabad.

Da hadde han i nesten ti år – etter terrorangrepene 11. september – vært verdens mest ettersøkte mann.

O'Neill har sagt at han ønsker å fortelle historien sin blant annet fordi han er skuffet over at han har mistet pensjonsrettigheter fra det amerikanske forsvaret. Årsaken skal være at han sluttet etter 16 år, mens tjenestetiden er 20 år.

Avgjørelsen om å stå frem har overrasket mange. Da han i februar i fjor ble intervjuet i bladet Esquire, uten å stå frem med navn og bilde,
fortalte han at han fryktet for sin og sin families sikkerhet.

I intervjuet fortalte han videre at han rullet inn i rommet og måtte løfte våpenet høyere enn han hadde ventet for å treffe bin Laden som skal ha dyttet sin yngste kone, Amal, foran seg. Deretter skjøt han tre skudd midt i pannen på bin Laden.

Inspisert på jakt

Rob O'Neill tjenestegjorde i den amerikanske marinens spesialstyrke SEAL team six, og beskrives som en av de mest rutinerte soldatene i eliteavdelingen. Han skal ha gjennomført mer enn 400 skarpe oppdrag.

Ekssoldaten skal ha fortalt at han ville bli med i Navy Seals på grunn av et havarert forhold i tenårene.

Men faren kommer med en annen forklaring til Daily Mail. Han forteller at da en bekjent som var med i Navy Seal, ble med på jakt for en del år siden, ble sønnen overrasket over hvor normal han var. Han hadde forventet seg noen mye større og sterkere.

– Hvis han der kan, så kan jeg også, skal sønnen ha sagt.

Laster Twitter-innhold

Under angrepet der bin Laden ble drept angrep amerikanske spesialsoldater som ble fløyet inn i Blackhawk-helikoptre, huset der han gjemte seg.

I tillegg til bin Laden, ble også fire andre som oppholdt seg i huset drept i angrepet.

Liket av Osama bin Laden ble kastet i havet, og USA har nektet å offentliggjøre bilder som ble tatt av ham etter at han ble drept.

Slet med overgangen til sivilt liv

Rob O'Neill fortalte i intervjuet i fjor at han slet med overgangen til et sivilt liv, og at han ikke kunne vente seg noen pensjon fra det amerikanske forsvaret. Kroppen hans er full av arr, han har gikt, skader på øyet og ødelagte ryggvirvler.

Mens mannen som drepte Osama bin Laden har slitt med overgangen til et sivilt liv, har andre tjent store penger på drapet.

En av «Skytterens» soldatkolleger, Mark Bissonnette, ga i 2012 høst ut boken No Easy Day om angrepet der bin Laden ble drept.

Forfatteren ble truet med reaksjoner fra forsvarsdepartementet for å ha avslørt hemmeligheter.

Samtidig gikk boken rett til topps på bestselgerlistene, og forlaget Dutton Penguin sa at én million eksemplarer ble solgt bare i løpet av den første uken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt