NRK Meny
Normal

Mannen bak Tyrkias «utvidelse»

Ahmet Davutoğlu er arkitekten bak Tyrkias nye utenrikspolitikk.

Video TYRKIA-GAZA-160610-WW_MXF_Innboks.MP4

Professor Ahmet Davutoğlu har endret Tyrkias kurs. Klikk på bildet for å se video.

Utenrikspolitikken til NATO-landet som ligger både i Asia og Europa, favner mye bredere enn tidligere.

En av grunnene til det, er den tidligere professoren i statsvitenskap, som har omdefinert deler av Tyrkias utenrikspolitikk.

For om forholdet til den gamle vennen Israel er forsuret på grunn av Gaza-krisen, har man i høyt tempo økt kontakten med sine muslimske naboland, som Syria, Iran og Irak.

Tyrkia multipliserer også kontaktene østover mot Kaukasus og Russland.

Landets hovedmålsetting er «null problemer med naboene», og utenriksminister Ahmet Davutoğlu mener alle naboforholdene er blitt betydelig forbedret de siste årene.

Men legger til at det fortsatt er «alvorlige ideologiske uoverensstemmelser» med Iran.

Tilhører fortsatt Vesten

Men selv om omverdenen ser en klar vending mot den arabiske regionen, sier Davutoğlu at Tyrkia ikke har noen tanker om å bryte sine bånd til Vesten.

- NATO-medlemskapet står fast, og Tyrkia er ett av de mest aktive landene i alliansen, blant annet som leder av der ISAF-kommandoen i Kabul, sier Ahmet Davutoğlu til NRK.

Han sier at Tyrkias ønske om EU-medlemskap fortsatt gjelder og at oppslutningen om EU i Tyrkia er solid.

Den tyrkiske utenriksministeren kom til Oslo på mandag kveld og hadde i går, tirsdag, møter med blant andre statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Sammen med Qatars statsminister holdt han siden åpningsforedraget på Oslo Forum, Utenriksdepartementets årlige samling av rundt 100 internasjonale politikere, diplomater og eksperter.

Ikke lenger lett å velge

Davutoğlu mener derimot at Tyrkias nye utenrikspolitikk, er et svar på at Den kalde krigen er slutt.

- Verden er ikke delt i to. Det er ikke lenger lett å velge. Tyrkia må ta hensyn til sin geografiske plassering og landets historie. Det er gitte fakta vi ikke kan velge, sier han.

Utenriksministeren pekte på at en rekke store konflikter internasjonalt skjer nær eller ganske nær Tyrkia. Derfor har man utfordringer i nærområdene og Davutoğlu mener landet må opptre effektivt og proaktivt for å beskytte sine egne nasjonale interesser og stanse kriser.

- Men under dette arbeidet forsvarer vi europeiske verdier og sprer disse i Kaukasus, på Balkan og i Midtøsten, sier han - og mener Tyrkia derfor spiller en viktig rolle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt