Hopp til innhold

Dette er mannen bak Rio-ordene

Glem alle statsrådene. Det er Harald Neple som er nordmannen bak ordene i Rio-avtalen. Les hvordan hvert ord blir veid på gullvekt.

Harald Neple

Her briefer Harald Neple Heikki Holmås før et innlegg på Rio-konferansen.

Foto: LARS NEHRU SAND

Harald Neple står utenfor hotellet sitt en volleyballserve fra Copacapana. I den sorte sekken ligger en blå ringperm. Det er der de er. Alle ordene.

– Nå skal vi ut og begynne å sjekke tekster, sier Neple idet han setter seg inn i bilen.

Siden mars har den mangeårige ambassadøren skrevet, bladd, flikket og grublet på ordene i en ny Rio-avtale med diplomater fra de andre landene. De krangler ikke nevneverdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Harald Neple i Rio

Når Jens Stoltenberg holder Norges hovedinnlegg under Rio-toppmøtet er det egentlig Harald Neple som har gjort grovarbeidet. På avtaledokumentet og deler av Stoltenbergs innlegg. Selv ser han det hele på storskjerm.

Foto: LARS NEHRU SAND

– Det har vært en gjensidig respekt for at vi kommer fra forskjellige ståsteder og at jobben vår er å finne noe i midten. Det er sånn dette her er. Da gjelder det å vite når du skal jenke litt på kravene slik at man når frem til konsensus, sier han.

Neple viser oss kontorlandsbyen hvor han har småløpt mellom delegasjonene for å forhandle om kompromisser, løsninger og setningsbygging. Og de ømfintlige ordene. Så mektige at han bygger allianser for å endre «likestilling mellom kjønnene» til «likestilling mellom mann og kvinne».

– Det er ikke ubetydelig. Alt som ser ut som detaljer er ikke det. Kjønnslikhet handler ofte om å løfte opp den svake part – kvinnen – mens likestilling mellom menn og kvinner, det er viktig for da har du likestilling mellom mann og kvinne.

– Små ord betyr veldig mye, sier han.

Kodespråket

Her er en kort innføring i toppdiplomatene og superforhandlernes kodespråk:

As appropriate (når det er passende) er ikke forpliktende. Commit (forplikte) er det.

Harald Neple

Harald Neple på vei ut fra Norges kontor i toppmøtehallen i Rio.

Foto: LARS NEHRU SAND

Note vs Welcome (notere/ønske velkommen): Å ønske velkommen en endring er mer forpliktende enn kun å notere en problemstilling.

Recognice vs Acknowledge (anerkjenne): Neple ser ikke helt den store nyanseforskjellen «men det er det sikkert noen som gjør».

Listen er, for å si det forsiktig, adskillig lengre.

Og slike ordkamper kan ta tid.

– Eh. Jnei. Det kan vi godt gjøre. Fordi det er viktig! The devil is in the detail, det høres nok helt surrealistisk ut for dem som ikke er i rommet.

– Det er fascinerende. Spennenede. Og til tider veldig frustrerende.

– Ja, er det ikke det?

– Jo, selvfølgelig. Herlighet!

HØR HELE REPORTASJEN MED HARALD NEPLE FRA VERDEN PÅ LØRDAG HER:

Det er ikke statslederne, men toppdiplomater som faktisk forhandler frem de viktige ordene fra Rio-toppmøtet. Harald Neple har vært nordmannen i forhandlingsrommet.

SISTE NYTT

Siste nytt